joi, 21 octombrie 2010

masina viitorului


Va mai amintiti de Scott Bakula si Quantum Leap, serialul difuzat la noi prin 1995?
Un om de stiinta, Sam Beckett, face experimente legate de calatoria in timp. Testeaza chiar el aparatul, si se trezeste in trecut, usor amnezic, iar atunci cand se uita in oglinda vede chipul persoanei careia ii lua locul. Acolo, in trecut, trebuia sa urmeze anumite indicatii si sa indrepte lucrurile. Ajutorul lui Sam era holograma Al, pe care doar el il putea vedea si computerul Ziggy, care ii spunea ce trebuie indreptat. Sam spera ca intr-o zi, dupa indreptarea atator rele, sa se intoarca acasa.
M-am gandit sa-i urmez exemplul, sa cad si eu in Capcana timpului.
Dar eu m-am teleportat in viitor. Anul 2060. Sunt Laruka, prezentatoarea ProMotor-ului. Ce bine arat, vai Doamne. Si ce nume exotic port. Doar o luna a durat aceasta experienta frumoasa in viitor. Dar a fost suficient.
Sunt din nou acasa, sa va povestesc si voua experienta traita.
Masinile viitorului arata spectaculos. Ceva in genul Star Trek.


Nu stiam cum sa deschid portiera, cand am urcat pentru prima oara in cel mai nou model de Toyota din anul 2060. Functioneaza pe baza de amprenta digitala. Atingi usor manerul si portiera se deschide.



Si motorul porneste tot pe baza amprentei.
Exista unele modele cu comanda vocala. Recunosc vocea pilotului, si pornesc motorul. Parca eram in lumea Avatar.
In 2010, Toyota a revolutionat piata auto, si a ridicat standardul odata cu modelele Prius si HSD - masina cu propulsie integral hibrida.
Acum masinile sunt 100% ecologice. Bordul este computerizat, GPS inclus, de pilot automat nici nu se mai pune problema, full option.

Casetofonul auto al anilor 2000 - 2010, in 2060 va lua forma unui robotel, care iti intelege comenzile vocale "mai tare" si "mai incet"; "porneste muzica" si "opreste muzica". Poti selecta muzica preferata, radioul preferat. Comunica cu tine, pentru ca stie cati km ai parcurs, si cate ore ai stat in trafic, si cand este cazul sa tragi pe dreapta si sa te mai odihnesti. Iti spune ultimele stiri si starea vremii pe urmatoarele 10 zile, in orice oras din tara vrei; atunci cand ii ceri.

In 2060 sunt foarte la moda masinile electrice pe baza de aer comprimat. Aceaste masini utilizeaza energie electrica pentru a inmagazina aer la presiuni mari in niste rezervoare mici; de unde este eliberat treptat, punand in miscare pistoanele motorului.
Performantele motoarelor hibride au crescut de la an la an, si in 2060 Toyota a ajuns de la Auris Hybrid Synergy Drive la Auris Avatar Drive.
Masinile eco au o autonomie medie de 500 km. O masina electrica sportiva atinge viteza de 100 km/h in doar 6 secunde.
In 2010 aveam benzinarii la tot pasul, in 2060 gasim statii de incarcare pentru bateriile masinilor eco, la tot pasul. Pompa de benzina este inlocuita cu o priza, si astfel traim fara poluare. Si, se incarca repede: in 30 de minute peste 80%.

Avem un oras foarte aglomerat, poluat, fara locuri de parcare. Ei bine, in 2060, copiii nostrii vor avea aer, vor putea sa respire. Parcari sub - si supra - terane, masini ecologice, tot ce este mai bun pentru viitor. Parcarile vor fi fara plata, pentru ca masinile ecologice nu platesc parcarea - deoarece nu polueaza aerul.
Tot in 2060 sunt in proces de dezvoltare masinile pe baza de panouri solare. Patru panouri solare sunt atasate in exteriorul masinii, si sunt conectate la o baterie speciala cu fosfat de Litiu-ion. Atunci se va putea schimba si culoarea masinii in mers printr-o simpla apasare pe unul din butoanele computerului de bord. Iar copiii mei vor calatorii in viitor, pentru a scrie despre aceste masini cu panouri solare, in cadrul concursului SuperBlog 2060.
Eu am scris astazi pentru proba cu noroc numarul 13, a concursului SuperBlog 2010.

3 comentarii:

momo spunea...

saru*mana Doamna Laruka...cat e testu? testu, cat e testu??

raluka spunea...

scump, Dra, scump...in 2060 o sa fie mai ieftin:))

Bogdan Nicolae spunea...

@momo: Doamnă? Vă rog frumos d-ră, se poate... Cât despre test, e gratis pentru cei care nu greșesc starea civilă :P