marți, 23 noiembrie 2010

in cautarea soferului Toyota

Buna dimineata!

Astazi se afla la butoane psihologul Lara U., care va dezbate profilul psiho-sociologic al soferilor din Romania.

Exista tot atatea tipuri de comportament cati oameni exista. Cu toate acestea, inca din Antichitate avem patru temperamente fundamentale: coleric (foc), sangvinic (aer), flegmatic (apa) si melancolic (pamant). Dupa S.Rubinstein temperamentul este latura dinamico-energetica a personalitatii. Fiecare temperament are parti pozitive, dar si negative.

Fiecarui individ i se potrivesc anumite lucruri. Fiecarui sofer i se potrivesc anumite masini. Intotdeauna cand alegi o masina, tu ca individ, te gandesti intai la tine: ce personalitate ai, ce gen de masina ai nevoie, ce gen de masina iti place, daca masina se potriveste cerintelor tale; daca vei conduce mai mult in oras sau off road. Sunt multe elemente de luat in calcul atunci cand iti alegi masina.

Proful de mate din scoala generala ne-a invatat ceva: niciodata sa nu dai unei cunostinte cheile de la masina si stiloul, caci ele sunt cele care te reprezinta in viata.
Un tanar, fara prea multa experienta sau bani, va fi intotdeauna la volanul unei masini puternice: un BMW, un Audi; fie ea si la mana a doua - pentru ca este un teribilist.
O persoana rationala, care isi doreste siguranta, comfort, dar si calitate va alege o Toyota.
Pentru elevii scolii de soferi se alege aproape intotdeauna un Logan. Stiti bancul cu Dacia si pisica "pe unde scoate capul, dam cu chit" ! Loganul este perfect pentru cei care abia invata sa conduca - pot strica totul si de fapt nu strica nimic, caci era deja stricat. Ambreiaj, frane, caroserie...


Pentru a intelege mai bine, am un exemplu practic pentru voi:

Profilul psiho-sociologic al soferului Toyota


Nume: Sever Serban
Cetatenie: dubla (roman si francez)
varsta: 29
sex: masculin
nivel scolarizare: postuniversitar
ultimul loc de munca: manager IT
statut marital: necasatorit
constitutie fizica: atletica

Mediul social de provenienta: familie unita, respectata, avand un mod de viata decent.
Nu are cazier, dosare penale; si nici macar amenzi de parcare.
Are personalitate puternica, complexa, este stapan pe sine, calm, deschis si intelegator. Nu se panicheaza intr-o situatie limita si nu pierde controlul masinii. Intotdeauna atent, conduce cu grija, pentru el si pentru ceilalti participanti la trafic. Acorda prioritate, te lasa sa o iei inaintea lui - chiar si atunci cand el are priotitate: daca a te lasa pe tine inainte lui inseamna a decongestiona traficul - o va face.
Poate conduce orice masina: sport, de teren sau eleganta; Tico sau Ferrari; insa Toyota il reprezinta.
Nu este impulsiv, nici violent sau agresiv. Nu injura in trafic; iar atunci cand se intampla sa o faca nu este nicidecum vulgar - doar usor ironic: linistit si tacticos te numeste "persoana de categoria b ", in nici un caz "mitocan", "prost" sau un alt atribut de acest gen.
Iubeste drumurile libere, siguranta; dar nu il apuca disperarea niciodata intr-o intersectie mare si aglomerata.
Nu arunca niciodata gunoaie afara din masina, pe geam, le strange intr-o punga in masina si le arunca la prima oprire in primul cos de gunoi.
Respecta intotdeauna semnele de circulatie si nu parcheaza niciodata acolo unde stie ca nu este permis.
In viata, soferul Toyota se simte iubit si implinit; este vesel si optimist, este inteligent si are bun gust. Are niste principii bine stabilite, pe care stie cand este si cand nu este cazul sa le incalce. Este serios, rational, sociabil, are curaj si se cunoaste pe el insusi.
Se intelege bine cu familia, cu colegii de munca, cu vecinii. Are prieteni multi, cu care isi petrece concediile, weekend-urile.
Cand pleaca in strainatate in interes de serviciu intotdeauna pleaca cu avionul, insa atunci cand pleaca in concediu merge doar cu masina lui. Condusul ii face placere, il relaxeaza, ii da o extra siguranta, o senzatie de bine si de liberatate.

Este un sofer model. Daca ar fi mai multi soferi Toyota in tara asta, traficul ar fi mai fluent, mai linistit.

Tu esti sofer Toyota?
Atat pentru astazi, dragilor!

Va pupa,
Lara U.

Articol scris pentru etapa nr. 38 a concursului SuperBlog 2010.

Niciun comentariu: