marți, 1 noiembrie 2011

FNT la National

Am fost cu mama la teatru, dupa multi-multi ani in care nu am mai fost impreuna la un spectacol. Imi amintesc de ultima oara cand am fost la Teatrul de Opereta. Broadway Bucuresti - un spectacol musical cu cele mai frumoase momente din 14 musicaluri celebre americane (ex: Chicago). Nu am scris atunci de spectacol, la vremea respectiva nici nu stiam ce este acela un blog.

De data aceasta am fost la Teatrul National Bucuresti, la piesa "Purificare", piesa jucata in cadrul Festivalului National de Teatru.

Spectacolul "Purificare" este povestea unui om singuratic care isi cauta pedeapsa in mijlocul unei societati bolnave, o societate ale carei valori morale s-au degradat sau nu mai exista deloc. Este povestea unui om care are constiinta, in mijlocul unei lumi fara constiinta.
Spectacolul ne vorbeste intr-un mod ironic despre insingurarea omului, ratarea ca persoana, ratarea comunicarii dintre indivizi, indiferenta societatii, valorile morale degradate. Din pacate, asta vedem zi de zi la persoanele de langa noi. Daca ne uitam la fetele oamenilor care merg la munca dimineata devreme, vedem povesti de viata, citim ganduri, citim nemultumiri si lipsuri. Decadere pur si simplu.

Si fiecare din noi merita ceva mai bun, merita sa fie ridicat, sa fie iertat; fiecare isi doreste purificarea si se afla in cautarea acesteia.

Jacek, un scriitor care vrea sa se afirme, comite un act grav. Vrea sa mearga la politie sa se predea, insa impresarul lui il retine. Jacek ajunge in emisiunea TV "Purificare" pentru a spune pacatul si a-si cere iertare. S-a indragostit de un copil. Un copil de 11 ani, copilul unor prieteni de familie. Si, intr-o seara, l-a violat.

Emisiunea insa nu se difuzeaza.
Societatea in care traim este una bolnava. Jacek nu este ascultat de nimeni: sotie, impresar, prieteni...
Ajunge sa fie producatorul noii emisiuni tv "Buretii uzi" ce inlocuieste emisiunea "Purificare", tocmai pentru ca aduce telespectatorului personaje din viata reala si niste povesti terifiante. Aceasta emisiune creste ratingul televiziunii.
Lumea este proasta si e lasata sa se afunde si mai mult in prostia ei.
"oamenii sunt deplorabili;
uneori chiar lamentabili"


Purificare

Teatrul National Bucuresti 

Regia: Alexandru Mazgareanu

Distributia: Adrian Titieni, Medeea Marinescu, Afrodita Androne, Vitalie Bichir, Armand Calota, Lamia Beligan, Mihai Calin, Brandusa Mircea, Ilinca Goia s.a.

Niciun comentariu: