luni, 28 mai 2012

De veghe in lanul de secara

de J.D.Salinger

In mintea mea am vazut o multime de copii mititei jucand un joc in lanul intins de secara. Mii de copii - si nimeni in jur, adica nici un om mare, in afara de mine. Si eu stau la marginea unei prapastii ametitoare. Prind copiii sa nu cada in prapastie. Vreau sa spun, cand alearga si nu se uita unde merg, trebuie sa le ies in cale si sa-i prind. Asa as face toata ziua. As sta de veghe in lanul de secara. 

El este Holden Caulfield - un adolescent rebel dat afara din trei scoli pana acum.

La cea de-a patra scoala, scoala Pencey, ramane corigent la patru materii din cinci, si astfel ajunge din nou sa fie dat afara.
Pleaca din scoala mai devreme de data stabilita, dorind sa petreaca in libertate cateva zile in New York, inainte ca parintii sai sa primeasca scrisoare de la scoala prin care sunt anuntati de dezastru.

Holden are 3 frati, un frate mai mare DB - scenarist la Hollywood, un frate mai mic Allie care a murit de leucemie, si o sora mai mica, Phoebe, draguta si desteapta.
Holden este sictirit de ipocrizia adultilor, si chiar de colegii de varsta lui care pretind ca sunt ceea ce nu sunt.

Vrea sa plece in lume, dar sora lui il opreste. Inocenta, nevinovata, isi face bagajul si se supara atunci cand nu vrea sa o ia cu el. Holden realizeaza ca plecarea lui o va afecta pe Phoebe foarte mult, si nu isi doreste sa ii provoace suferinta, asadar se intoarce acasa si accepta ajutorul celor din jur.


Este o carte frumoasa. Si usor de citit.
Cred ca fiecare din noi la varsta adolescentei ne-am confruntat cu o dorinta nebuna de a ne construi o lume a noastra, o lume mai buna, inocenta, fara ipocrizie; cu o dorinta nebuna de a evada undeva departe, unde nu exista adulti; sau ceva asemanator.
Nu am citit-o cand aveam 16-18 ani, am citit-o acum, 10 ani mai tarziu, de 2 ori chiar.



*

"Viata e un joc de noroc. Si jocul asta trebuie jucat dupa anumite reguli."

"Cum poti sa-ti dai seama ca o fata e o dansatoare intr-adevar buna?
..punand mana pe spatele ei. Daca uiti ca are fund, solduri, picioare sau mai stiu eu ce - atunci inseamna ca partenera e o dansatoare grozava. "

"Caracteristica omului necopt e ca vrea sa moara eroic pentru o cauza, in timp ce caracteristica omului matur e dorinta de a trai modest in slujba ei." - Wilhelm Stekel

*

2 comentarii:

momo spunea...

si nu ti s,a parut mai buna elevul dima?

te intreb, pt ca sunt in acelasi ton,,,

raluka spunea...

La recomandarea ta am citit prima oara cartea..si acum recitind-o, e o carte frumoasa..si asta, si elevul Dima, fiecare are farmecul ei..
e in acelasi ton, dar total diferite..
Mi-a placut mai mult elevul Dima.