joi, 10 iunie 2010

4 X 4

= 16

corect


Un individ, intr-o noapte tarziu, in drumul sau spre casa dupa ce a baut peste masura...vede o masina pe care scrie 4X4;
scoate cheia si zgarie " = 16".
Dimineata, proprietarul masinii cand vede minunatia isi pune mainile in cap. Fuge repede in service, ... putina vopsea si masina e ca noua.
Vine iar noaptea si individul nostru din nou bea peste masura. Pe acelasi drum spre casa, vede 4 X 4 pe o masina; aceeasi masina din seara precedenta.
Suparat ca omul nu intelege cum ca 4X4 fac 16, scoate iar cheia si zgarie mai apasat de data aceasta "= 16" .
Din nou dimineata, proprietarul nu-si vine a crede ochilor. Aproape ca face un atac. Merge iar in service, masina este din nou frumoasa, iar seara o parcheaza undeva mai ascuns, intr-un loc mai intunecat. Dar individul nostru vede parca mai bine atunci cand bea mai mult. Istoria se repeta.
= 16
Dimineata, ce-i trece proprietarului masinii prin cap? Merge in service si plateste pentru a-i scrie meseriasii frumos pe masina in continuare la 4 X 4 " = 16".
Seara o parcheaza strategic pentru a fi remarcata de individul nostru. Spre dimineata, apare si individul nostru, la fel de ametit de bautura, citeste pe masina " 4 X 4 = 16 ". Multumit ca in sfarsit a reusit sa-l invete pe om matematica, scoate cheia si zgarie "corect".


Acesta a fost un banc.
Revenind la cuvantul "corect"...sunt f f f f intrigata astazi:
De ce nu exista corectitudine in lumea asta? Acasa, la serviciu, la scoala, la o petrecere, pe strada. Peste tot si oriunde. Uneori de cele mai multe ori.
De ce tindem sa favorizam o persoana, sau un lucru, cand poate ca nu ar trebui. De ce nu suntem corecti sa spunem ceea ce credem si ceea ce gandim, in loc sa ne ascundem in spatele unei taceri infernale de cele mai multe ori.
De ce noi avem dreptul la un lucru, iar altii- in aceeasi situatie cu noi- nu au dreptul. De ce ... de ce ... de ce?
Cand suntem mici si credem in tot si toate, suntem invatati sa fim buni, calzi, blanzi, calmi, intelegatori, saritori. Si pentru ce? Ca sa isi bata alti joc de noi?

De ce nu putem fi egali? De ce nu ne gandim ca poate si celalalt ar vrea sa...? De ce suntem egoisti, si rai, si lovim, biciuim, ne simtim bine cand vedem lacrimile si vanataile celuilalt? Cum se poate transforma peste noapte toata acea bunatate in care am fost crescuti, in toata aceasta rautate care ne inconjoara? Cu un asemenea comportament, eu cred ca nu avem in primul rand respect fata de noi, si mai apoi fata de cei de langa noi. Nu suntem capabili sa infruntam lumea si sa obtinem ceea ce vrem cinstit.

E ciudat, dar este atat de adevarat. Daca fiecare am incerca sa fim mai buni, sa daruim o floare, un zambet, o vorba buna, sa ajutam un copil sau un batran...in timp, cu multa vointa, ambitie, putere; am reusi sa schimbam lumea. Macar cea care ne este foarte aproape, daca nu intreaga lume.

2 comentarii:

Mihai spunea...

Oamenii sunt rai pentru ca nu stiu sa fie altfel, si pe de alta parte pentru ca nu isi dau seama ca in final isi fac rau chiar lor, fiind vrajiti de mirajul beneficiului imediat. Din cauza iubirii prea mari de sine si a ignorantei fata de cei din jur. Si ajung sa nu se mai respecte nici pe sine. Trist... dar adevarat.
Cat despre schimbarea lumii.. si eu mi-as dori sa o pot schimba.. dar nu poti impune nimanui sa procedeze intr-un anumit mod...trebuie sa se convinga singur ca asa trebuie sa procedeze. Asa ca nu ne ramane decat sa fim noi cat mai buni, in speranta ca vor lua si altii exemplul nostru, ca vom reusi sa influentam si pe altii.

Mihai spunea...

Oamenii se pot schimba decat datorita unei experiente personale. Iar oamenii care fac rau sunt in general incurajati de invidia celor din jur, in loc sa fie rusinati de ceea ce fac. Iar cei care fac bine de obicei pica prost si sunt discreditati de majoritate. Atunci este extrem de greu ca oamenii sa se schimbe in bine ):