marți, 8 iunie 2010

premiul Ad visum pentru proza, mai 2005


Omuletul rosu - Doina Rusti
editura Vremea, 2004

Fictiune si adevar.
Un roman care impleteste extraordinar de bine fictiunea cu lumea in care traim. Un roman care vorbeste despre iubire, despre viata, despre internet si despre omuletul rosu. Un roman despre alazar, locul unde fiecare este "fauritorul de povesti".

*

"munca de functionar: te scoli, alergi sa prinzi condica, seful, sa fii cat mai devreme ca sa pleci repede de-acolo."

"O catedra la un liceu in Capitala costa cel putin 1000 $."

"exista o gasculita de indivizi...ei fac programele (scolare), ei le aproba. Scriu si manuale. Tot asa - le avizeaza, le declara superbe, le vand si pe urma dau interviuri in care anunta cu durere ca profesorii sunt idioti."

"Furtul face parte dintre principiile supravietuirii."

"prin multe alte lagare, ai indurat lucruri greu de povestit, si-au pierdut tineretea, sperantele si au trait sub amenintarea mortii 12 ani. ... Cei care se converteau la doctrina comunista erau eliberati."

"Mi-ar placea ca scolile sa se transforme in cluburi, sa aiba o functie de stricta socializare. De altfel, copiii merg la scoala ca sa vada ce-a mai facut cutare, sa se intalneasca unii cu altii, sa cunoasca lume din aceeasi generatie. "

"cuvintele au inceput sa-si piarda stapanii. Studentii coleaza texte luate de pe net si-si fac lucrarile de licenta. Tot mai multi profesori se semneaza pe lucrarile altora ca sa faca fata examenelor. Insusi presedintele Academiei Romane a facut un manual din texte copiate din alte carti. Ministerul Sanatatii a plagiat diverse ghiduri frantuzesti. De asemenea, functionarii de stat, inaltii demnitari ai Natiunilor Unite au fost prinsi copiind lucrari studentesti. "

"parul strans cu un pix"

"janghel"

"lolita = femeie-copil genial, serioasa, preocupata de chestiuni sobre, dar care promite sa presteze"

"categorie B"

"nu exista ceva pe lumea asta care sa merite sa-ti dai sufletul din tine inmuiat in lacrimi."

"pentru fiecare ins experienta a avut valoarea pe care el insusi a putut sa i-o dea"

"masina 300 ... era full, ca de obicei"

"multi oameni, barbati ori femei, tineri si batrani, au cate o amuleta, o papusa, o jucarie oarecare prin care isi exprima dorinta de a se intoarce la copilarie."

"Traim intr-o lume in care autoritatea nu constituie un model."

"Oamenii fericiti nu se uita in urma. "

"Nu are importanta daca porti eticheta de castrat ori de lolita ori de omulet rosu, ci doar cine esti cu adevarat, iar aceasta numai TU o stii. Nimeni in lume nu stie mai bine decat tine care iti este masura adevarat si, bineinteles, nimeni nu conteaza, decat in masura in care are lagatura cu TINE."

*

Un roman care surprinde realitatea dura, adevarul crud al zilelor noastre, pe care foarte putini au curajul sa-l rosteasca; dar care este scris intr-un mod simplu, plin de umor.

Niciun comentariu: