marți, 6 iulie 2010

mother-in-law

sau monster-in-law?



Povesteam zilele trecute cu o colega, nu despre 101 dalmatieni sau despre filmul "monster in law"; ci despre cat de naspa sunt unele soacre. Marea majoritate. Fie ca sunt mame de fete sau mame de baieti. Sau si si.
Vreau sa citesc si eu povestile voastre legate de parintii prietenilor/ prietenelor voastre, si astept comentarii in acest sens.
Stiu multe istorioare, unele traite, altele auzite...

In fata ei, ea se poarta de parca vai, este fata ei, si o iubeste atat de mult, ii este atat de draga; dar in realitate nu stie cum sa faca sa scape de ea. Iar el, sa dea dracii sa fie de partea care nu trebuie, ca e vai de el.

Unele ajung chiar sa-i desparta pe copii, sa inceapa cu amenintari, sa le toace nervii, sa nu ii lase linistiti. Si asa o distruge nu numai pe ea, ci indirect si pe baiatul ei, care de asemenea sufera dupa acea relatie, mai mult, mai putin...nu conteaza.
Mesaje pe telefon, apeluri cu numar privat.
Stiu pe cineva care a fost terorizata: nopti nedormite, frisoane (dar nu de la frig), lacrimi, dulciuri si vin mult. Intr-o noapte, a reusit sa doarma, cu telefonul pe silent, iar dimineata avea 150 de apeluri ratate de la un numar privat. Guess who?
O femeie puternica invinge. Spune stop, oricat ii e de greu, trec luni, ani poate, pana isi revine, dar isi revine. Merge mai departe acum, cu privirea inainte, zambind. Poate si pentru ca nu a fost singura, iar cei care i-au fost alaturi au stiut cum trebuie sa-i fie alaturi. Fara critica, fara intrebari, fara somn si fara rau de dulciuri.
Nu a vrut sa cedeze in fata soacrei, nu a vrut sa-si schimbe numarul de telefon, eventual domiciliul, pentru o Cruela Devill; dar iata ca a venit un moment in viata ei cand si-a dorit sa isi schimbe numarul de telefon, pentru un cu totul alt motiv decat acea femeie. Si la oricate greutati a dus acea schimbare de numar, este spre binele ei. In viitor isi va da seama de acest lucru.

revenind...
Unele soacre au niste pretentii...de nu-i adevarat...dupa ce ii vad insurati, la casa lor. Sa ma plimbe toata ziua cu masina: sa ma duca la cumparaturi, la coafor, la veterinar cu pisicutza, sa stea cu mine in fiecare seara de vorba la un ceai sau o cana de lapte(asa cum stateam cand era mic). Atunci de ce vroia si acum nu mai vrea. Nu il lasa ea, numai ea este de vina. Mi l-a luat, abia daca ma mai viziteaza.

Altele ajung chiar sa ceara drepturi pe apartamentul cumparat de cei doi. vai, Doamne :))
Sau sa o urmareasca pe ea: ce face fara el, unde se duce, cu cine se intalneste. Sa le tina socoteala de cate ori ies, si cu cine. De cate ori merg in vizita la ea, de cate ori merg in vizita la parintii ei.
Vine in vizita si incepe inspectia in casa: prosopul ala nu este alb imaculat, bluza aia era aruncata pe canapea, patul nu era facut sau vasele nu erau spalate. Si atunci: gata, mama, nu e de tine. Nu este fata de casa, nu iti gateste bine, uite ca ai slabit, nu are grija de tine; eu iti calc mai bine camasa decat ea...etc.

Cand se ajunge la copii, deja, iau eu copilul, il cresc eu, nu vezi ca ea nu este in stare: cum merge la serviciu, are grija de tine, are grija de copil....nu o sa faca fata. Nu este capabila. Eventual mai incep si jignirile: si mama ei nici atat nu este in stare, doar vezi in ce hal a crescut-o pe ea.

Si...revenind la omenie...de ce trebuie sa fim rai? Mama de fata sau mama de baiat...de ce? Toti suntem oameni, si toti gresim, iar daca cei doi aleg sa-si petreaca viata impreuna, pentru ca se iubesc, pentru ca se inteleg...pentru ca ...pentru ca.... de ce se baga toti si nu ii lasa in pace?
Si se baga atunci cand totul devine mai serios, atunci cand este intr-adevar ceva intre ei...la inceput nu conteaza relatia lor pentru nimeni, inafara de ei. De ce nu poate ramane asa ?

se spune ca atunci cand alegi pe cineva, ii alegi intreaga familie...
multi nu inteleg vorba asta...
cred ca este mai mult un fel de a spune ca...o persoana oricat de mult te iubeste si te doreste, si pleaca cu tine in lume daca ai lui/ei nu te vor; caracterul/cei 7 ani de acasa ii raman...
daca a invatat ceva de la ai lui, nu poti schimba tu nimic

in viata treci prin trei scoli, cred eu: scoala de acasa, scoala scoala si scoala vietii...ai grija ce scoala are partenerul tau de viata! conteaza enorm!

2 comentarii:

Momo spunea...

gata, nu ma mai marit!!! dupa povestile astea mi,a tercut de maritis ;))

Momo spunea...

cea mai faina soacra de pe fata pamantului ii D,na :P :P :P ,,,:))=))