miercuri, 28 iulie 2010

o poveste adevarata

spune google-ul,
si imi place sa cred ca este adevarata;
imi place sa cred ca mai exista demnitate, omenie, bunatate, respect;


"Acest eveniment a avut loc in timpul unuia din zborurile transatlantice de pe data de 14 octombrie 1998.

O doamna fusese asezata alaturi de un domn de culoare. Doamna, vadit suparata si nemultumita sa stea langa o persoana atat de neplacuta, a cerut insotitoarei de zbor sa-i gaseasca un alt loc.
Insotitoarea ii explica doamnei ca avionul era destul de plin, insa ca se va interesa daca nu cumva mai exista locuri la clasa I.
In tot acest timp, ceilalti pasageri au urmarit toata scena uimiti si dezgustati, nu numai pentru ca aceasta doamna era atat de respingatoare si de nepoliticoasa, ci si pentru ca urma sa fie mutata la clasa I.

Sarmanul domn de culoare era foarte jenat de aceasta situatie, insa din politete nu a reactionat.
Atmosfera era tensionata in cabina, insa doamna parea foarte multumita si fericita sa fie mutata din preajma acelui domn la clasa I .
Dupa cateva minute insotitoarea de zbor a revenit si a informat-o:
"Imi cer scuze, doamna, avionul este intr-adevar foarte plin...
...Dar din fericire am mai gasit un loc liber la clasa I.
Mi-a luat ceva timp deoarece astfel de schimbari se fac doar cu permisiunea pilotului. Dansul mi-a confirmat faptul ca nu putem obliga pe nimeni sa stea alaturi de o persoana atat de neplacuta si a permis aceasta mutare. "

Celorlalti pasageri nu le venea a crede...iar doamna, cu o expresie triumfatoare pe fata, a dat sa se ridice de pe scaun. Atunci insotitoarea s-a intors catre domnul de culoare si i-a spus:
" Domnule, sunteti amabil sa ma urmati la clasa I? In numele intregii noastre companii, pilotul va cere scuze pentru faptul ca ati fost pus in situatia de a avea langa dumneavoastra o persoana atat de neplacuta."

Toti pasagerii au aplaudat si au ovationat echipajul, care a procedat atat de bine in aceasta situatie.

In acel an, pilotul si insotitoarea de zbor au fost medaliati pentru aceasta intamplare. Mai mult, compania aeriana si-a dat seama ca nu a pus suficient accentul pe instruirea echipajului in deservirea clientilor.
Compania a implementat imediat anumite schimbari. De atunci, afisat in fiecare birou si in vazul intregului personal, sta scris urmatorul mesaj:

Este posibil ca oamenii sa uite ceea ce le-ai spus.
Este posibil ca oamenii sa uite ce ai facut pentru ei.
Insa nu vor uita niciodata felul in care i-ai facut sa se simta. "

6 comentarii:

momo spunea...

woow,,ce tare :)

banubadabalaura spunea...

Mda, cam asta ar fi esenta...ce-ai scris tu acolo la final in nuante de albastru.
Doar ca asa, ajungem sa triem mult prea drastic rasa unama.
Si ce ne facem cu cei pe care-i iubim si ne iubesc, dar, care, din cand in cand ne fac sa ne simtim fix aiurea? Renuntam la ei?

Bogdan spunea...

Foarte frumos. Nu numai ca a dat dovada de demnitate, omenie, bunatate, respect, asa cum bine ai zis, ci a avut si prezenta de spirit. Sa actionezi cu calm intr-o situatie neprevazuta nu e chiar usor. Asta e ceea ce defineste o persoana echilibrata. Si probabil era in zodia fecioara ;)

raluka spunea...

@Laura: daca intr-adevar iubesti acea persoana poti trece peste un moment - doua in care te-a facut sa te simti aiurea; dar daca acest lucru se intampla des - atunci e bine sa renunti; - dupa umila mea parere

banubadabalaura spunea...

Tu ai dreptate. Asa trebuie facut. Dar ma gandeam acum la renuntari, cat de dureroase sunt si cat de greu iti revii dupa ele.
Probabil eu m-am cam muiat. Accept mult mai multe "momente" din alea in care te simti aiurea : unul , doua, trei, sapte, noua..... Limita mea de-acum e poate prea larga :).

raluka spunea...

este normal sa iti fie greu sa renunti la ceva drag; dar totodata trebuie sa realizezi ca asa este mai bine pentru tine...
probabil ca nici eu nu m-as opri la al doilea moment; nu stiu pana unde as fi capabila sa merg sau cate momente dureroase as putea sa accept, decat in momentul in care ma voi afla in acea situatie;