vineri, 11 aprilie 2014

Purimspil - o comedie

Purim este o sarbatoare a evreilor, sarbatoare care marcheaza salvarea lor de sub asuprirea antisemitilor. In limba ebraica, Purim inseamna sorti. Cu timpul, aceasta sarbatoare a fost asociata cu purtarea de costume si masti. Este o sarbatoare nonconformista, dar foarte indragita.
Purimspil este cel mai nou spectacol al Teatrului Evreiesc de Stat. Un spectacol care ne prezinta cu umor, muzica si dans, sarbatoarea de Purim si momentele care au contribuit la construirea identitatii unui popor.


Estera devine regina Imperiului Persan-Babilonian.
Haman, mai marele capeteniilor Imparatului Persan vrea sa extermine evreii.
Doar ca Estera este evreica, iar matusa ei a salvat viata imparatului..astfel ca imparatul asculta de regina sa.
Astfel, Haman si cei 10 fii ai sai au fost executati in urma decretului reginei Estera, fapt care a condus la eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic.

Purimspil - o comedie 
Premiera: 16 martie 2014.
Regia: Andrei Munteanu
Distributia: Leonie Waldman Eliad, Maia Morgenstern, Cornel Ciupercescu, Nicolae Calugarita, Roxana Guttman, Mihai Ciuca, Geni Brenda, Dorina Paunescu, Luana Stoica, Alexandra Fasola, Nicolae Predica, Veaceslav Grosu, Arabela Neazi, Cristina Circei, Mihai Prejban, Nicolae Botezatu, Viorel Manole, Viorica Bantas, Marius Calugarita, Darius Daradici, Iolanda Covaci, Mirela Nicolau, Natalie Ester, Monia Pricopi, Anka Levana, Mircea Dragoman, Diana Manaila, Ecaterina Tugulea.

M-am bucurat sa o revad pe Leonie Waldman Eliad pe scena. Am mai vazut-o in spectacole precum "Dinastia Efros", "Dusmancele" sau "Stele ratacitoare". M-am bucurat sa o revad pe Maia Morgenstern, la fel de mult cum m-am bucurat sa-l vad si pe Cornel Ciupercescu. Doi mari actori, foarte talentati, pe care abia astept sa-i vad saptamana viitoare in spectacolul "Yentl".
Maia Morgenstern nu mai are nevoie de nicio prezentare. Am mai vazut-o la Teatrul Evreiesc de Stat in "Jocul Regilor", "Tragedie dentara" si "Stele ratacitoare". Pe Cornel Ciupercescu l-am mai vazut in "Azilul amantilor", Carre de asi cu valet", "Crima din Strada Lourcine" si "Stele ratacitoare".
Spectacolul pentru alegerea noii regine a Imperiului a fost un deliciu. In special the lady in red.


Teatrul este salvatorul sufletelor.
Teatrul te face rege sau pion. Bogat sau sarac, vesel sau trist.
Actorii sunt oglinda noastra. Avem nevoie de povesti care sa ne aminteasca de noi.
Purimspil este un spectacol divin, o comedie adevarata.

Cand un barbat critica o femeie pentru kilogramele in plus, sa fie pregatit sa primeasca critici pentru centimetri in minus. 

Stiati ca Teatrul Evreiesc de Stat promoveaza o campanie de salvare a sediului? SOS Teatrul Evreiesc. De aceea, spectacolele sale se joaca in salile altor teatre. Si se joaca impecabil, la fel cum s-ar fi jucat in propria sala, pe propria scena.
SOS Teatrul salveaza vieti, as zice. Povestea se traieste si aduce bucurie. Teatrul inseamna bucurie.

Niciun comentariu: