marți, 26 noiembrie 2013

Majordomul



Cecil Gaines (Forest Whitaker) este majordomul de culoare care a servit opt familii prezidentiale la Casa Alba intre anii 1957-1986.
Filmul "The Butler" urmareste viata lui Cecil si totodata istoria Statelor Unite ale Americii.

1926
Cecil este doar un copil care lucreaza impreuna cu parintii sai pe o plantatie de bumbac, in Sud. Tatal sau este ucis de un alb si mama sa o ia razna de durere. Atunci batrana doamna il ia in casa pe baiat si il invata cum sa fie cel mai bun majordom.

Dupa un timp Cecil realizeaza ca locul sau nu este acolo si daca nu va pleca curand albul care i-a ucis tatal il va ucide si pe el.
Astfel, Cecil pleaca in cautarea unei vieti mai bune. Sansa este de partea lui si ajunge majordom la un hotel de elita in Washington DC.
Isi intemeiaza o familie cu Gloria (Oprah Winfrey) si au impreuna doi baieti.

1957
Cecil are din nou sansa de partea sa si ajunge majordom la Casa Alba.
Majordomul munceste mult pentru ca isi doreste ca baietii lui sa nu afle niciodata ce inseamna sa lucrezi pe o plantatie de bumbac. Doar ca fiecare baiat are visul sau. Louis, baiatul cel mare, lupta impotriva tarii sale, impotriva sistemului, este militant in miscarea Panterelor Negre pentru drepturile negrilor.  Charlie, baiatul cel mic, lupta pentru tara lui si se inroleaza in Razboiul din Vietnam.

Presedintii vin si pleaca, dar Cecil ramane la Casa Alba, hotarat si devotat.

Mi-a placut momentul cand Cecil a luat atitudine si a cerut ca drepturile negrilor care lucreaza la Casa Alba sa fie egale cu cele ale albilor.
Mi-au placut Cecil si Gloria la batranete si emotia pe care au transmis-o in finalul filmului, vizavi de Obama(2008).
Miscarea Panterelor Negre m-a dus cu gandul la filmul The Great Debators (2007) cu Denzel Washington.


Filmul "Lee Daniels' The Butler" este o poveste impresionanta ce poate fi vizionata din 29 noiembrie in cinematografe, filmul fiind distribuit de InterComFilm. Mi-a placut mult si sper sa-l vad din nou, intr-o zi.

Niciun comentariu: