vineri, 16 mai 2014

FITS 2014

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”.
Cu aceasta ocazie abia astept sa revad orasul Sibiu.





















In 2010 am ajuns in Germania, in orasul Dusseldorf. Mi-a placut mult Germania, este o tara ingrijita si oamenii nu sunt deloc asa reci cum se spune. Tot in 2010, dupa experienta nemteasca cum imi place sa ii spun, am ajuns la Sibiu. M-a fascinat pe loc orasul, m-am simtit extraordinar de bine, am umblat peste tot cat a fost ziua de lunga si nu ma mai saturam de fotografiat.
Am urcat de doua ori in Turnul Bisericii Evaghelice, am urcat si in Turnul Sfatului, am vizitat muzee sau am stat pur si simplu in Piata Mare urmarind trecatorii.
















Auzisem de la cunoscuti ca in fiecare an, in Sibiu are loc Festivalul International de Teatru, un festival grandios, pe diferite teme, cu invitati din toata Europa. Pana nu am ajuns eu la festival pentru prima data nu am crezut ca poate sa fie atat de frumos. Spectacole de teatru, dans, muzica, circ si acrobatii, spectacole de strada si expozitii.
Festivalul International de Teatru Sibiu este o sarbatoare pentru toti, un eveniment unic care transforma un orasel intr-o scena imensa, scena pe care vor urca artisti din toate colturile lumii.
Daca ajungi o data vei reveni an de an, chiar si pentru o singura zi. Atmosfera din oras capata ceva cu totul special. Este cel mai incantator loc din lume de care te vei indragosti foarte usor.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este recunoscut international ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare si dimensiune, dupa Festivalul International de la Edinburgh (Marea Britanie) si Festivalul de Teatru de la Avignon (Franta).

Editia din 2011 a FITS mi-a ramas in suflet. Tin minte ca am vazut atunci un spectacol de strada al unei trupe din Germania. Tranzitie, de Sigrun Fritsch.


Piesa Tranzitie pune intrebari referitoare la societatea in care traim, la acel ceva sau cineva care vegheaza asupra noastra. In Piata Mare, prin multimea de spectatori, trupa de teatru Pan Optikum a facut un adevarat spectacol: acrobatii si flacari impletite minunat cu o poveste pentru noi toti.
Trupa Pan Optikum are multe spectacole frumoase, printre care se numara si Factorul uman. Eu am vazut aceasta piesa in regia lui Alexandru Mazgareanu, la Teatrul de Comedie Bucuresti. Mi-ar placea ca intr-o zi sa pot vedea la FITS si varianta nemteasca a piesei Factorul uman.



Programul de evenimente al FITS il puteti gasi pe site-ul Sibfest.
Eu am vazut deja la Bucuresti doua dintre spectacolele care sunt in program si le recomand cu mare drag. Este vorba de spectacolul Fa-mi loc!, cu Marius Manole si Medeea Marinescu, in regia maestrului Radu Beligan. Si de spectacolul Cel mai frumos roman din lume, cu Ionut Grama si Nicoleta Lefter.

Si pentru ca vorbeam mai sus de Edinburg..stiati ca in parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh, Teatrul National "Radu Stanca" a realizat un spectacol inovativ dupa romanului lui Jonathan Swift "Calatoriile lui Gulliver"?
Spectacolul, in regia lui Silviu Purcarete, poate fi vazut in cadrul festivalului, pe 12 iunie, de la orele 18.00. Din distributie face parte, printre altii, Ofelia Popii.
Mie mi-ar placea mult ca anul acesta sa ajung la un spectacol cu Ofelia Popii in distributie, la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu. Am vazut-o mai demult la Bucuresti, in Breaking the waves, si am indragit-o instantaneuu. Este foarte talentata, sigura pe ea si daruieste tot ce are mai bun pe scena, de fiecare data.
Mi-ar placea sa o vad in lumea lui Gulliver. Sau in Oidip.

Vreau sa mai merg in Parcul cu Arini, la un spectacol pentru copii cu magicianul copilariei mele, Marian Ralea. Pe Marian Ralea l-am vazut recent intr-un spectacol extraordinar de frumos "Mecanica inimii", in regia Chris Simion.


Teatrul inseamna viata. Teatrul inseamna creatie si bucurie. Teatrul inseamna descoperire. Teatrul inseamna adevar. Teatrul inseamna libertate. Teatrul inseamna fericire si bunatate. Teatrul inseamna dragoste. 
Cum poti sa te bucuri mai frumos de viata si de teatru, daca nu la festival la Sibiu? Noteaza in agenda: 6-15 iunie 2014.

4 comentarii:

Emil Calinescu spunea...

Intrebarea cheie: daca ai avea de ales intre SIBFEST si TIFF, ce ai alege? :)

Raluca U. spunea...

Ambele. Este foarte simplu: FITS incepe pe 6 iunie, TIFF se incheie pe 8 iunie..avand in vedere ca ambele sunt in Transilvania .. am sa fiu in miscare, in ambele locuri odata.

Emil Calinescu spunea...

Eu intrebam ipotetic, daca ai avea de ales. Exact asa formulasem intrebarea.

Motivele ar fi multe: nu ai avea bani, nu ai avea timp de ambele etc.

Ce ai alege dintre cele 2 :)

Raluca U. spunea...

Daca as avea de ales.. le-as alege pe ambele. Crede-ma. Facem repede un credit, inchiriem o masina .. si ne putem plimba Sibiu-Cluj-Sibiu in voie. :)) ipotetic.