marți, 6 mai 2014

teatru: Oscar si Tanti Roz

Cu ceva timp in urma l-am descoperit pe Eric-Emmanuel Schmitt. Am citit mai intai Domnul Ibrahim si florile din Coran, povestea unui baietel care invata secretul armei absolute - sa mitralieze lumea cu zambetul sau. Povestea este o parabola a vietii si a mortii, o poveste despre bunatate si credinta.
Apoi am citit Oscar si Tanti Roz, povestea unui alt baietel care invata sa priveasca lumea in fiecare zi ca si cum ar vedea-o pentru intaia oara. Povestea lui Oscar m-a emotionat, m-a facut sa vad lumea altfel si sa cred in lucrurile frumoase pe care ni le ofera viata.

Am aflat ca exista o ecranizare a cartii, chiar in regia lui Eric-Emmanuel Schmitt, "Oscar et la Dame rose". Nu am vazut filmul, insa am fost la teatru.

Oscar si Tanti Roz a fost pus in scena atat la Teatrul Bulandra, in regia Chris Simion, cat si la Teatrul Nottara, in regia Alexandru Repan. La Teatrul Nottara spectacolul se joaca sub numele de Rapsodie-n roz. La Teatrul Bulandra s-a pastrat titlul cartii, probabil pentru ca a fost prima punere in scena a acesteia.

In regia Chris Simion, drama lui Oscar devine un spectacol jucaus si colorat.
Marius Manole este micul Oscar, baietelul care nu intelege de ce el si de ce este viata asa nedreapta. Oana Pellea este asistenta roz, grijulie si calma, care il invata pe Oscar sa creada in Dumnezeu si sa-si traiasca frumos ultimele clipe de viata. Muzica este foarte bine aleasa, in asa fel incat povestea lui Oscar sa fie roz, dar sa nu-si piarda sensibilitatea si dramatismul.



Oscar este un baietel de 10 ani care traieste intr-un spital. Are leucemie si mai are doar cateva zile de trait. Tanti Roz este asistenta lui preferata, are grija de el, se joaca cu el si il ajuta sa inteleaga viata si sa creada in Dumnezeu. Tanti Roz ii propune un joc: sa traiasca intr-o zi cat altii in 10 ani. Si ii propune ca la sfarsitul fiecarei zile sa-i scrie lui Dumnezeu. In fiecare scrisoare catre Dumnezeu poate sa scrie o singura dorinta, ceva ce isi doreste el mult, pentru el sau pentru cei dragi lui. 
Oscar traieste in doar 12 zile o viata intreaga: este un copil care mananca ciocolata si jeleuri de capsuni pe ascuns, este adolescent si indragostit, se maturizeaza, se logodeste....


Oscar si Tanti Roz

Teatrul Bulandra

Regia: Chris Simion 

Distributia: Oana Pellea - Tanti Roz
                 Marius Manole - Oscar
                 Antoaneta Cojocaru - Peggy Blue
                 Cristina Casian - Iv/Bacon


'Oscar si Tanti Roz' in regia Chris Simion este un spectacol sensibil, emotionant si totodata jucaus. O impresionanta poveste de viata, cu invataminte pentru fiecare din noi.
Despre spectacol a mai scris frumos Emil Calinescu.

Sursa foto: site-ul Companiei de Teatru D'aya

Un comentariu:

Andrei spunea...

http://we.tl/fX3mxM84tK - filmul