duminică, 27 octombrie 2013

Mireasa furata

de Honore de Balzac

Fanchette este o tanara incantatoare. Si este indragostita de Jean Louis cu care urmeaza sa se casatoreasca. Jean Louis este prietenul ei din copilarie. Fanchette a fost gasita la marginea unei paduri si mos Granivel - tatal lui Jean Louis - si unchiul Barnabe au crescut-o ca pe fiica lor.

Plaidanon crede ca Fanchette este Pamela, fiica lui si o rapeste in ziua nuntii. Dar Franchette se dovedeste a nu fi Pamela si nunta ei cu Jean Louis este reprogramata.

Insa din nou, Franchette este rapita de la nunta ei. Marchizul de Vandeuil o rapeste pe Franchette pentru casa lui de placeri. Cand vede medalionul pe care il poarta aceasta stie ca Fanchette e Leonie, fiica unchiului sau, adica verisoara sa care ii poate lua oricand averea. Astfel o lasa pe Franchette sa fuga la Jean Louis.
Dar ducele de Parthenay afla ca Fanchette e Leonie a sa si opreste nunta. Pentru a treia oara Franchette este luata din bratele iubitului ei Jean Louis.

Oare ajung cei doi indragostiti sa se casatoreasca si sa traiasca fericiti impreuna?


"Mireasa furata" este o lucrare de tinerete a lui Honore de Balzac, o poveste de iubire frumoasa care te vrajeste.

Nu trebuie sa te temi niciodata de nimic. Teama este opiumul sufletului. 

Oricat de departe m-as afla de tine, ma voi roti intocmai ca floarea soarelui care se intoarce mereu catre astrul ce-i da viata. Tu esti al meu pentru totdeauna!

Daca vei gasi doua cuvinte mai puternice decat "te iubesc", spune-mi-le si mie si ti el voi scrie!

Era din lumea-n care tot ce-i mai minunat
Are o trista viata ...
Era un trandafir, dar el s-a spulberat
Doar intr-o dimineata. (Malherbe)

Opune-te mahnirii ce te-apasa!
Cat timp speranta nu te lasa,
Infrunta soarta cea nedreapta. (J.B.Rousseau)

Niciun comentariu: