luni, 31 martie 2014

Primavara in parul meu!!

Bine ai venit, primavara!
Stii ca te iubesc mult, nu-i asa?

Ador mirosul tau proaspat, suav si dulce. Ma simt ca un ghiocel pe care il aduci la viata dupa o iarna trista, lunga si grea. Te asteptam cu drag si dor, un dor de nedescris. Asteptam sa infloreasca pomii, vantul sa-mi poate pasii pe aleile parcului .. parc prin care ma plimbam de mana cu el, candva.
Da, primavara draga, ne-am despartit. An de an te asteptam impreuna, nerabdatori. Asteptam sa colindam lumea, sa-mi prinda flori in par, sa ne incalzeasca razele soarelui, sa zambim si sa fim fericiti.


Aici in imagine, in parul meu este o floare rosie, o vezi tu primavara? El mi-a prins-o in par..era indragostit de parul meu, des, matasos, stralucitor. 
De cand a plecat el, parul meu nu a mai fost mangaiat. Eu nu am avut deloc grija de el, ba chiar pot spune ca l-am terorizat. Simteam nevoia de schimbare si am inceput cu el: l-am vopsit, l-am tuns, l-am vopsit din nou, l-am incretit, l-am indreptat, l-am suvitat etc. Prin ce a putut sa treaca, saracutul de el. Ma apuca groaza acum cand ma gandesc. Si nu a plans deloc, m-a inteles si a avut grija de mine, pentru ca a vazut cata nevoie am. 
Acum a inceput sa cada. El are nevoie de mine, de ingrijirea mea, de mangaiere si hidratare, de un kit de tratament pentru regenerarea parului. Chiar cred ca merita unul, dupa cat mi-a suportat mofturile. Are si parul meu nevoie de vitamine si de dragoste. Plus ca, am ramas fara el, nu vreau sa raman si fara parul meu. 

Evident ca in tot acest timp, oricat am fost de devastata si deprimata, nu am renuntat la online si la blogul meu. Si din online am aflat eu de gama Gerovital Plant Tratament. Aceasta gama contine: tratament anti-age pentru par, tratament Pro Color, tratament intensiv de regenerare, tratament sebum control si altele. Mai contine si un tratament anticadere: sampon si ser; tratament cu care cred ca voi incepe ingrijirea parului meu. Complexele bioactive proprii (Procapil si Biocapigen) elimina cauzele care atrofiaza radacina firului si inhiba formarea de noi foliculi pilosi. 

Regenerarea parului este obiectivul meu nr.1 in aceasta primavara! Vreau sa traiesc din nou si sa ma bucur de viata! Vreau sa fiu fericita si sa ma simt bine! Vreau sa ma indragostesc din nou, sa ma iubeasca cineva si sa imi prinda flori in par. Pana atunci, trebuie sa-mi ajut parul sa straluceasca din nou de sanatate si de bucurie. 


Te asteptam, primavara! Te asteptam sa dai din nou farmec vietii mele. Stiam ca voi zambi din nou cu tine!
Multumesc, primavara!


Dupa o poveste reala,
articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.

duminică, 30 martie 2014

Noi 4

Noi 4

text: Lia Bugnar

Muzica: Ada Milea

Regia: Dorina Chiriac

Distributia: Maria Obretin, Ilinca Manolache, Lia Bugnar, Marius Manole

Teatrul Elisabeta



Vineri seara am fost la Teatrul Elisabeta. Aici am mai fost cu cateva zile inainte la un spectacol fain Le salon des enfants terribles, spectacol care s-a jucat in Sala Oglinzilor. De aceasta data, spectacolul "Noi 4" s-a jucat in Sala Mare, o sala spatioasa si frumoasa.

Noi 4 este povestea repetitiei unui spectacol de teatru. Un spectacol cu buget redus.
Cei patru actori sunt chiar patru actori care joaca intr-un spectacol cu buget redus. Au un text si un rol, insa intra atat de bine in pielea personajului incat se confunda cu acesta si se revolta impotriva dramaturgului. Iau propriile decizii si teatrul si viata se amesteca si se confunda. Pentru ca teatrul inseamna de fapt viata.

Maria este sotia inselata. Urmeaza sa se intalneasca la un pahar cu Otilia, cea care i-a furat inima sotului ei. O roaga pe Ilinca - cea mai buna prietena a ei - sa-i fie alaturi la aceasta intalnire, desi stie ca aceasta este amanta sotului ei.
Otilia, femeia din canal care miroase a acetona si cu care Victor isi imparte zilnic cele 4 sandwich-uri cu pate de ficat se dovedeste a fi .. chiar mama lui, cea care l-a parasit cand era mic, pentru a-i oferi sansa sa iasa din canale si sa duca o viata mai buna.


Un spectacol in spectacol. Noi 4. O comedie reusita, emotionanta, cu iz de telenovela, o prietenie superficiala, un adulter, o drama, lacrimi, crize, comic de limbaj si o poveste de viata.

Maria Obretin si-a trait drama impecabil, a plans tot spectacolul. Ca femeie, empatizezi cu ea, indiferent ca ai trait la randul tau o drama asemanatoare sau nu. Nu stiu cum a putut sa planga continuu, dar felicitari din tot sufletul!!
Lia Bugnar a fost o aparitie surprinzatoare in acest spectacol. Am mai vazut-o in cateva spectacole care fac parte din proiectul "Teatrul nu e o cladire", insa acest rol cred ca este de departe cel mai bun rol pe care l-a interpretat pana acum.
Ilinca Manolache este prietena superficiala, cea cu care o insala Victor pe Maria. Plange si ea, are sufletul sfasiat de durere pentru ca prietena ei a aflat despre ea si Victor, si totodata pentru ca Victor nu o mai vrea.
Marius Manole nu mai are nevoie de nicio prezentare. El interpreteaza stralucit rolul unui Victor chel, gras si balonat de la pateul de ficat.


Într-un interviu, Lia Bugnar descrie întâmplarea fericită din care s-a născut piesa de teatru Noi4: „Eram patru actori în curte la Green la o cafea și acolo limita e foarte mică între statul la o cafea și repetițiile pentru un spectacol. Și la un moment dat am zis: Dar nu mă duc eu acasă și scriu o piesă și mâine ne vedem în același loc și toți care vor veni și ne vor întreba dacă suntem la o cafea și noi le vom spune că repetăm pentru un spectacol? ”


Mi-a placut mult faptul ca echipa interactioneaza cu publicul, implicandu-l in poveste si in spectacol. Si mi-a placut mult faptul ca implica locatia, parca spectacolul a fost creat special pentru Teatrul Elisabeta.

Tarzan

Tarzan este un personaj indragit al copilariei mele, cel care a invatat sa supravietuiasca in salbaticie, sa inteleaga limbajul animalelor si sa se bucure de frumusetile si misterele junglei. 
In maimutareasca, Tarzan inseamna maimuta fara par


John Greystock - tatal lui Tarzan a descoperit un meteriot. A rupt o bucatica din acel meteorit..si dezastrul s-a dezlantuit. 
Tarzan este singurul supravietuitor al unui accident aviatic, accident in care parintii sai si-au pierdut viata. Infiat de gorilele de munte, Tarzan traiste in jungla, printre animalele salbatice, invatand sa se comporte asemeni lor. 


Jane Porter iubeste natura si ii place sa exploreze misterele acesteia. Intr-una din expeditiile sale, Jane il cunoaste pe Tarzan. Tarzan este fascinat si se indragosteste pe loc de frumoasa si curajoasa Jane. 


Dupa mai bine de 10 ani, Clayton incepe cautarile meteoritului dorind sa-si creasca veniturile. Compania pe care o conduce incearca sa distruga paradisul salbatic. 
Tarzan intelege acum de ce gorilele si toate celelalte animale salbatice se tem de oameni. Alaturi de Jane, Tarzan lupta pentru a-si salva jungla si familia de gorile de munte. 

Povestea frumoasa a lui Tarzan ne ofera acum ocazia sa vedem in format 3D un peisaj superb al junglei. 
Este foarte fain momentul in care Tarzan descopera sutienul, peria de par si ochelarii de soare in cortul lui Jane. Si este foarte simpatic Tarzan pe zapada. Cand o sa vedeti filmul, o sa intelegeti. 

Din 28 martie ruleaza in cinematografe filmul Tarzan 3D, distribuit de MediaPro Distribution

Au dublat: 
Catalina Grama (Jojo) - Jane Porter;
Pavel Bartos - Clayton, afaceristul malefic;
Victor Slav - Jim Porter;
Daniel Buzdugan - Tarzan, dar totodata Buzdu' imprumuta vocea si tatalui acestuia John Greystock. 

Marea frumusete

Premiul Oscar 2014 pentru cel mai bun film strain

La grande bellezza

Regia: Paolo Sorrentino 

Distributia: Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Carlo Verdone

Distribuit de Independenta Film, din 28 martie in cinematografe. Filmul "La grande bellezza" a deschis Festivalul International de Film Bucuresti, editia 10 (26 martie - 2 aprilie). 


Jep Gambardella (Toni Servillo) implineste 65 de ani si organizeaza o mare petrecere pe terasa apartamentului sau cu vedere la Collosseum.
Un mare petrecaret, Jep a venit la Roma cand era tanar, visand sa devina sufletul petrecerilor, regele lumii mondene. Jep este un jurnalist faimos datorita singurului sau roman publicat cu ani in urma.

M-am bucurat sa revad Roma in imaginile din film. Este un oras frumos, plin de viata....un oras pe care imi doresc sa-l revad intr-o zi. Sa stau cateva zile in apartamentul lui Jep Gambardella si sa privesc Collosseum-ul de pe terasa acestuia.

 (foto: wikipedia)

Pe terasa apartamentului sau dadea Jep petreceri de neuitat. Lume multa, bautura si muzica buna. Mi-au ramas in minte melodiile "Mueve la colita" - El Gato DJ si "Far l'amore" - Bob Sinclar ft Raffaella Carra.


Care este marea frumusete a vietii? Petrecerile, muzica, literatura, prietenii? Poate un oras plin de istorie? Poate o iubire care ti-a adus fericirea? Ce ai facut cu viata ta? Ai iubit, ai inselat, ai parasit, te-ai distrat, ai calatorit? Unde ai ajuns? Spre ce te indrepti?


La grande bellezza a primit anul acesta, alaturi de Oscar-ul pentru "Cel mai bun film strain", Globul de Aur si premiul BAFTA, la aceeasi sectiune.

sâmbătă, 29 martie 2014

Breakfast AntiOx

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca eu ador dulciurile. In special ciocolata cu portocale sau portocale cu ciocolata, cum vreti sa spuneti. Energie si vitamine.
Stim cu totii ca dulciurile nu sunt foarte sanatoase. Insa, de curand, am citit cartea "Dulciuri de poveste" a Oliviei Steer si mi-a ramas in minte urmatoarea idee: Dulciurile nu vor mai fi de acum o placere vinovata. 

Dar cum se poate asta? Vom afla impreuna maine dimineata.
Chef Enrique Martinez a realizat pentru NH Hotels www.nh-hotels.com un mic dejun inovator, Breakfast AntiOx, bogat in antioxidanti, care ajuta in lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Fructe si legume, salate proaspete, acizi grasi Omega 3, produse lactate si din soia, sucuri naturale, toate acestea te ispitesc la micul dejun, oferindu-ti energia de care ai nevoie intr-o zi plina.
Alaturi de Chef Enrique Martinez, Olivia Steer a pregatit un desert delicios pentru un eveniment monden special, care are loc in aceasta seara la hotel NH Bucharest.
Eu ii voi lua un interviu Oliviei, maine la micul dejun. Pentru ca sunt un blogger pasionat de tot ce inseamna un stil de viata sanatos si frumos, iar Olivia Steer este un exemplu in acest sens.



Nu cred ca are nevoie de prea multe prezentari, stiti cu totii cine este Olivia Steer.

R: Buna dimineata, Olivia. 
O: Buna dimineata, Raluca. 

R: Am auzit ca ai pregatit un desert delicios pentru evenimentul de aseara. Spune-ne, te rog, despre ce desert este vorba?
O: Am preparat o tarta cu mere aurite si nuci. Este desertul meu preferat. Usor de preparat si foarte sanatos. 
R: Ne dai si noua retata? Pentru ca eu am avut ocazia sa gust aseara o tarta si instant a devenit si desertul meu preferat. 
O: Ma bucur ca ti-a placut. Sigur ca va dau reteta. Pentru blat: doua cani de nuca macinata, amestecata cu miere naturala de salcam si doua linguri de ulei de cocos. Pentru umplutura: se amesteca 1 kg de mere rase fin cu doua linguri de miere de salcam, o lingura de scortisoara macinata, jumatate de cana de tarate de psyllium trecute prin rasnita. Blatul si umplutura se aseaza in straturi intr-un inel de tort si se pune la rece. 

R: Multumim frumos, Olivia. Spune-mi te rog, care este parerea ta despre Breakfast AntiOx?
O: Mm. Trebuie sa recunosc ca este prima oara cand iau micul dejun aici. Sucurile naturale sunt o bomba de energie gata sa te motorizeze oricand te incearca oboseala. Intotdeauna prefer fructele si legumele crude, nu coapte, inabusite sau oricum altcumva. Cred ca proprietatile fructelor si legumelor se pastreaza intacte doar mancate crude. Desigur, cat mai proaspete, cat mai organic cultivate. Observ ca Breakfast AntiOx este bogat in citrice, kiwi, capsuni, morcovi....lucru care ma incanta. 


R: Iti place mult sa gatesti. De unde te inspiri? 
O: Imi place sa creez retete noi. Ma uit in bucataria tuturor raw-veganilor din Anglia si SUA, cu activitate on-line. Imi plac cei care sunt inventivi si perfectionisti. 
R: Dar de ce mancare raw-vegana? 
O: Mancarea raw-vegana nu se rezuma la o salata si un fruct. Poti face lasagna, paste, branzeturi, lapte, carnati, mici, fripturi doar din vegetale si condimente potrivite. In vegetale gasesti toti nutrientii de care ai nevoie pentru o stare de sanatate ireprosabila. 

R: Foarte interesant. De curand am inceput sa mananc si eu mai sanatos, mai multe fructe, legume si lactate. Dar parca e bun un piept de pui la gratar sau la cuptor, din cand in cand. Cum ii feresti tu pe copii de tentatii? 
O: Daca Luca si David isi doresc ceva din comert, le iau, ii las sa incerce. De regula, curiozitatea asta au platit-o de regula cu stari de rau si indigestii. Avem o regula simpla care spune ca nimic nu poate fi mai gustos decat ceea ce papa mami si tati. 

R: Foarte frumos. Dar cand mergeti in vacante, sunt curioasa..ce mancare alegeti? 
O: Este simplu, intotdeauna, oriunde suntem vom gasi fructe, nuci si salate. Avem grija ca fiecare masa sa fie echilibrata din punct de vedere nutritional: proteine, lipide, carbohidrati, vitamine si minerale. 
Avem o traditie sa ne petrecem Anul Nou si ziua meu in Germania. Aici avem mancare bio, aer curat si super distractie. 
R: Am fost o singura data in Germania, dar sper sa mai ajung pentru ca mi-a placut mult. Multumim frumos pentru interviu, Olivia. 
O: Cu drag. Sa aveti grija de voi si sa alegeti sa mancati sanatos. Multe fructe si legume crude! 


Acest interviu este o fictiune. 
Articolul este scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014

vineri, 28 martie 2014

Tableta mea

Am cateva mari pasiuni in viata: ciocolata, teatru si blog. Nu neaparat in aceasta ordine.
Imi place sa scriu pe blog de toate, sa fiu in permanenta conectata la lumea online, sa aflu ultimele noutati, sa citesc alte bloguri.
Tehnologia mi-a invadat viata si bine a facut. Cum ar arata acum viata mea fara blog? Nici nu vreau sa-mi imaginez. Nu pot sa-mi imaginez asa ceva. Doua zile fara conexiune la internet si deja nu mai exista viata pentru bloggerita din mine.

Cel mai greu imi este atunci cand sunt plecata undeva. Pentru ca am doar telefonul conectat la internet. Iar telefonul are un ecran micut si nu pot face chiar orice imi doresc: nu merg orice fel de aplicatii, nu pot accesa anumite bloguri.
Cred ca a venit timpul sa-mi iau o tableta. De ce?


Am tot vazut, de-a lungul calatoriilor mele, oameni care fac fotografii cu tableta. La inceput mi se parea caraghios, acum insa realizez ca este cu adevarat utila o tableta atunci cand esti intr-o calatorie. Practic ai 'n in 1'. Ai aparatul foto la tine, ai acces imediat via internet la orice informatii ai nevoie, iti poti nota lucrurile pe care le vezi sau le auzi, pentru a le folosi ulterior - intr-un articol pe blog, evident. Sau chiar poti redacta si publica articole de la locul faptei, cu multe-multe poze inserate. 

Mi-ar placea sa citesc de pe tableta, in calatoriile mele atunci cand drumul este lung. Este cool si sunt mai usor de transportat cartile. Iar atunci cand obosesc citind, pot sa stau cu ochii inchisi si sa ascult muzica de pe tableta. Sa ma relaxez si sa visez. 

Mi-a spus un prieten sa nu imi achizitionez o tableta asa imediat. Mai intai sa studiez bine piata si am sa gasesc un magazin online cu oferte pe placul meu. 


De fapt, eu trebuie sa gasesc super oferte de tablete, caci trebuie sa achizitionez doua tablete. Surorii mele i-ar fi utila o tableta. Este studenta la Facultatea de Medicina Generala si pe drum spre cursuri sau in pauzele mai lungi la facultate mai invata ceva, mai citeste, mai face cateva grile pentru rezidentiat. 
Si nu doar pentru ea, in general o tableta ar fi utila pentru orice student. Pe drum catre examene sa poate sa reciteasca cursurile, sa invete de pe tableta atunci cand este undeva si chiar sa isi ia notite direct pe tableta. 

Tu ai o tableta a ta? Este utila? 
Eu ma gandesc serios la un articol special cand voi avea o tableta a mea: primul articol scris direct de pe tableta mea. 


Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.

joi, 27 martie 2014

Rapsodie-n roz

Pentru ca astazi este Ziua Mondiala a Teatrului vreau sa va invit la teatru. Va invit sa priviti lumea ca si cum ati vedea-o pentru intaia oara. Pentru ca asta ne invata teatrul: sa privim lumea in fiecare zi ca si cum am privi-o pentru intaia oara. Ne invata sa visam, sa traim, sa devenim mai buni. 


Rapsodie-n Roz

dupa "Oscar si Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmitt

la Teatrul Nottara

Regia si scenografia: Alexandru Repan

Distributia: Alexandru Repan (Oscar), Andreea Macelaru Sofron (Tanti Roz) 

Pian: Alexandru Petrovici
Violoncel: Ella Bokor/Ioana Stanciuc
Videoproiectie: Ciprian Duica


Oscar este un baietel de 10 ani, bolnav de leucemie. Toti cei din jurul sau, in special parintii, ii transmit involuntar teama de moarte. 
Tanti Roz este ingerul sau pazitor. Asistenta cu suflet bun si sensibil, pe care Oscar o indrageste mult si o asculta de fiecare data. Ea este singura care il ajuta sa depaseasca momentele grele, sa inteleaga viata si sa creada in Dumnezeu. 

Mi-a placut mult ideea de videoproiectie. Si mi-a placut mult sunetul muzical care anunta aparitia ingerului Tanti Roz. Parca cineva are o bagheta magica si ori de cate ori este nevoie de ingerul roz .. bagheta il aduce. Sunetul se aude si Tanti Roz apare. Cand pleaca Tanti Roz sunetul muzical se aude din nou.
Oscar este mereu acolo. Pentru ca el locuieste acum in spital. Parintii il viziteaza doar in ziua de duminica, iar Tanti Roz nu are voie sa vina zilnic la el.

Oscar mai are doar cateva zile de trait, Dr. Dusseldorf a facut tot ce a putut. Ingerul sau roz il ajuta pe Oscar sa traiasca intr-un mod inedit aceste cateva zile. In doar 12 zile, Oscar traieste ce nu reusesc altii sa traiasca intr-o viata intreaga: se indragosteste de Peggy Blu, o fetita care sufera de o boala rara a sangelui. Descopera primul sarut, se casatoreste, afla greutatiile vietii de adult, imbatraneste si incepe sa fie din ce in ce mai greu. Toate aceste trairi Oscar le povesteste in scrisorile sale catre Dumnezeu. Impresionant.


Trebuie sa recunosc ca mi-au dat lacrimile, "Rapsodie-n roz" este un spectacol cu adevarat emotionant. Un spectacol despre viata, despre moarte si despre Dumnezeu.
Cred ca si Alexandru Repan a avut lacrimi in ochi pe tot parcursul spectacolului. Traieste intens povestea lui Oscar, implica publicul si transmite acestuia emotii puternice.
Andreea Macelaru Sofron este delicata, modesta, blanda si intelegatoare. Exact asa cum trebuie sa fie un inger. Este acolo pentru micutul Oscar, aducand culoare in viata sa.


"Vrei sa spui ca pentru problema Viata nu exista solutie?"
"Singura solutie la Viata este sa traiesti!"


Viata e un dar buclucas. La inceput ai tendinta sa-l supraestimezi crezand ca viata pe care ai primit-o este vesnica. Apoi, dimpotriva, il subestimezi, gasind ca-i o porcarie, scurta de nu-ntelegi nimic din ea si pe care uneori ti-ar veni s-o arunci de sa nu se vada. Abia catre sfarsit pricepi ca nu-i vorba de nici un dar, ci de un simplu imprumut. Pe care trebuie sa incerci sa-l meriti. 
Cu cat imbatranesti mai mult, cu atat se cade sa ai bunul gust de a aprecia viata.


La multi ani frumosi teatrului romanesc!! 

miercuri, 26 martie 2014

Celulele stem

Dragii mei, pentru inceput va invit sa urmariti un filmulet despre cum lucreaza si se dezvolta celulele stem. 


Celula stem este o celula multi potenta. 

Celulele stem au doua proprietati fundamentale: autoreinnoirea si diferentierea. Autoreinnoirea este capacitatea celulei stem de a da nastere unei celule identice cu ea insasi, iar diferentierea este capacitatea celulei stem de a da nastere unei celule diferite, specializate, ce exercita doar anumite functii bine definite in organism.
Celulele stem stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor, la crearea si regenerarea sangelui, maduvei osoase si sistemului imunitar. Celulele stem se gasesc in sangele din cordonul ombilical. Colectarea sangelui se poate realiza imediat dupa nastere si este stocat pentru o folosire viitoare.
Va recomand sa cititi mai multe detalii despre recoltare pe www.cordcenter.ro/recoltare-celule-stem.html.

Foarte important de stiut pentru o viitoare mamica: sangele ombilical poate fi colectat atat la nasterea fiziologica, cat si la nasterea prin cezariana. Astfel, femeile care au probleme si le este interzisa nasterea fiziologica, sau cele carora le este teama si vor neaparat o nastere prin cezariana, pot oferi un viitor sanatos si frumos celor dragi lor.
Pe mine una ma incanta mult aceasta idee. Imi doresc o familie sanatoasa, iar intr-o buna zi, cand am sa fiu mamica, stiu ca nu voi avea prea multe griji, cel putin din punct de vedere al celulelor stem. Chiar daca voi face cezariana (nici nu ma gandesc la o nastere pe cale vaginala), voi putea recolta celule stem pentru micutii mei.

Cred ca exista un singur motiv de a recolta celule stem la nastere, nu cinci sau 10 motive. Singurul si unicul motiv este sanatatea. Sanatatea este cea mai importanta. Exista o vorba "Noi sa fim sanatosi, cu restul ne descurcam noi."
Evident, sunt si cazuri nefericite in care celulele stem nu mai pot face absolut nimic pentru bolnav. Insa in marea majoritate a cazurilor/bolilor, atunci cand sunt diagnosticate la timp, exista sanse mari de reusita.
Chimioterapia si radioterapia distrug celulele canceroase, dar totodata si pe cele sanatoase. Dupa terminarea acestor tratamente se poate realiza infuzia sau transplantul cu celule stem.
Transplantul se poate realiza imediat, pentru ca banca de profil asigura disponibilitatea imediata a celulelor tale stem. Esti sigur de compatibilitatea acestora. Rata de reject de catre organism este foarte mica atunci cand primesti celulele de la un membru al familiei. Si iata cum gasim si alte motive pentru a recolta celulele stem, asta ca tot ziceam ca singurul motiv este insasi sanatatea noastra.

In Bucuresti prima banca de celule stem a fost inaugurata in martie 2009. Prima banca de celule stem din Romania a fost inaugurata in iulie 2008.

Stiti povestea lui Oscar? Tare mi-as fi dorit ca Tanti Roz sa aiba (o banca de) celule stem si sa-l vindece pe baietel. Asa poate ca am fi citit povestea lui Oscar nu intr-o carte a lui Eric E. Schmitt, ci in cadrul povestilor de succes ale Cord Blood Center Medical: http://www.cordcenter.ro/povesti-de-succes.html.


Cred ca, daca am avea mai multa responsabilitate in privinta sanatatii noastre si a viitorului, am trai intr-o lume mai buna. Daca am crede mai mult in noi si in sistemul medical, daca am constientiza la timp, nu doar atunci cand pierdem, cat de importanti sunt oamenii din jurul nostru, cat de importanta este sanatatea noastra si a celor dragi noua..cred ca am putea imbunatatii sanatatea populatiei.
Ca parinte ai o mare responsabilitate : sa cresti frumos si sanatos un copil. De ce nu ai opta pentru o asigurare de sanatate a copilului tau recoltand celule stem? Si .. mai mult decat atat .. le poti folosi chiar tu la nevoie .. speram sa nu fie cazul.


Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.
Resurse: Cursurile de hematologie ale surorii mele, studenta la Facultatea de Medicina Generala.

marți, 25 martie 2014

Le salon des enfants terribles

Teatrul Elisabeta

Le salon des enfants terribles

dupa Jean Cocteau

Regia: Iris Spiridon

distributia: Letitia Vladescu, Istvan Teglas, Pavel Ulici, Ana Ivan



Dintr-o cutiuta muzicala se aude incet o melodie frumoasa, calda, linistitoare. Melodia iti invadeaza sufletul, mintea, visele si intreaga viata. Te vrajeste si te poarta usor in salonul a doi copii.
Elisabeth si Paul. Doi copii orfani izolati in camera lor.
Paul este foarte sensibil si mult prea slabit, iar Liz este protectiva si incearca sa fie ca o mama pentru el. Ea este insa foarte posesiva si il sufoca. Intre cei doi copii nu pare a fi o relatie tocmai sanatoasa, sunt mult prea intimi. In salonul din care ies foarte rar, copiii au inventat jocurile lor proprii, jocuri cu tenta erotica.

Intr-o zi, Paul este adus de la scoala de Gerard. Pe brate. A fost ranit de un bulgare de zapada aruncat de Dargelos.
Paul a facut o pasiune pentru Dargelos; o pasiune bolnava, avand chiar o fotografie din copilaria acestuia. De fapt, cei doi frati au o cutiuta de bijuterii in care pastreaza tot felul de lucruri ciudate.


Gerard este indragostit de Elisabeth si isi doreste sa petreaca cat mai mult timp alaturi de aceasta, precum si de fratele ei, Paul.
Dar Elisabeth il respinge si o aduce pe prietena ei Agathe sa locuiasca impreuna cu ei. Paul observa ca Agathe seamana enorm de mult cu Dargelos, parca ar fi frati. Curand, pasiunea lui Paul pentru Dargelos este inlocuita cu fascinatia si iubirea lui pentru Agathe.

Legatura dintre Paul si Agathe o face geloasa pe Elisabeth, astfel copila tese intrigi, incearca sa-i manipuleze, sa se joace cu mintea lor ca sa ii indeparteze unul de celalalt.


Istvan Teglar (Paul) pare a fi chiar din poveste.
Letitia Vladescu (Elisabeth) reuseste un rol minunat tesand intriga dupa intriga, asemeni unui paianjen.
Pavel Ulici (Gerard) si Ana Ivan (Agathe) sunt pata de culoare din salon, aduc o nota vesela spectacolului.
Aplauze!


Le salon des enfants terribles este un spectacol straniu, de-a dreptul infiorator. Un spectacol aflat la granita dintre dragoste si ura, naivitate si nebunie, realitate si iluzie.
Le salon des enfants terribles este un spectacol invitat la Teatrul Elisabeta, in Sala Oglinzilor. O sala spatioasa, cu o arhitectura deosebita, decoratiuni interioare si evident cateva oglinzi mari.


Pour connaitre son fils Vénus s'incarne en nous.
Il a dorénavant tes beaux, tes durs genoux,
Pareils aux genoux nus d'un prince de collège,
O toi qui m'as vengé d'une boule de neige.


luni, 24 martie 2014

Cand ma fac mare, o sa fiu cititor!

Iubesc povestile. Povestile te inspira, te fac sa visezi, te ajuta sa fii creativ. Povestile iti fac copilaria mai frumoasa. Povestile te fac mare.
Eu am avut o copilarie de poveste. Imi placea sa-l ascult pe bunicul cand imi citea povesti. Uneori, seara il puneam sa citeasca cate doua povesti, caci tare mult imi placea sa ascult vocea lui calda si blanda. Iar atunci cand in poveste aparea si cate un animalut, in special un urs, bunicul era tare simpatic mormaind intocmai ca ursul din poveste.
Pe vremea aceea bunicul avea doua-trei carti cu povesti. Cand ne plictiseam de citit aceleasi povesti, bunicul inventa pe loc o intamplare haioasa. Uneori il mai ajutam: ma lasa sa continui eu frazele incepute de el sau ma punea sa imi imaginez si sa descriu personajele, ori locul actiunii. Daca ar fi stat cineva sa ne asculte si sa noteze toate acele povesti, ar fi iesit o carte de aventuri tare frumoasa.

Si astazi imi place sa ascult atent cand cineva citeste povesti. Inchid ochii si imi imaginez personajele, aventura, culorile, zambetele.
De asemenea, imi place sa citesc eu pentru mine povesti, dar si sa citesc pentru o gradinita de copii. Da, mi-ar placea sa am o gradinita mare, plina de copii veseli si jucausi. Sa le citesc zilnic povesti si sa le arat cum iti pot face ele lumea mai frumoasa.
Mai ales astazi cand sunt atatea carti pentru copii in librarii, in magazinele online. Parintii, bunicii, profesorii nu mai au motive sa spuna ca nu au ce sa le mai citeasca copiilor, ca acestia stiu povestile by heart si ei nu sunt suficient de creativi incat sa inventeze povesti.

Mi-ar placea sa vad prin scoli si gradinite mai multe proiecte cu si pentru lectura.
Un proiect interesant si educativ ar putea face Editura ALL, un proiect care sa introduca copiii in lumea fascinanta a lui Pixi. Bilunar, copiii sa participe la o ora in care invata despre Dinozauri, Cai si Ponei, Pui de animale etc. Cea mai draguta carte din acest pachet cred ca este Pixi Stie-Tot. Pamantul.
Copiii il vor indragi pe Pixi Stie-Tot si poate il vor lua ca model. Vor studia, vor invata, vor citi si intr-o zi vor fi capabili sa invete la randul lor alti copii. Vor fi chiar ei un Pixi Stie-Tot.


O alte carte care mi-a placut mult, aparuta la Editura ALL este Lungul drum catre Santa Cruz a lui Michel Ende. Mi-ar placea ca, intr-o zi, sa reusesc sa citesc toate povestile lui M.Ende, pentru ca sunt niste frumoase metafore despre viata.


Un proiect pe care mi-ar placea sa-l aplic la mine in gradinita mult visata ar fi ora de improvizat povesti.
Saptamanal, pe rand cate un copil ales aleator de educatoare sa compuna povesti scurte. Despre ce vor ei. Toate povestile vor fi ascultate de catre ceilalti copii, iar cele mai bune povesti (cel putin cate o povestioara de fiecare copil) sa fie publicate intr-o antologie. O carticica cu povesti, o carticica a gradinitei pentru generatia urmatoare. Eu am sa fiu cititorul!! :)
O editura care publica literatura pentru copii si adolescenti s-ar putea implica activ in acest proiect frumos. Poate Editura ALL!? Mi-ar placea sa se implice intr-un astfel de proiect, pentru ca stiu ce campanii frumoase desfasoara editura: vALLuntar, Ambasador de Brand, Cartea Calatoare.
Ce zici tu, Editura ALL, te implici intr-un astfel de proiect cand imi voi deschide o gradinita?


Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.

duminică, 23 martie 2014

Bonjour. Vrei sa-mi povestesti ceva?

UnTeatru

Str. Ilfov nr.1. In spatele CEC-ului de pe Calea Victoriei este o casuta de caramida. Micuta si primitoare. Acolo te asteapta cu portile larg deschise UnTeatru
Pentru prima oara am pasit sfioasa in aceasta casuta. Am avut senzatia ca intru direct in scena, in acea lume de vis a actorilor. Un loc vesel, placut, mirosind a zambile. Sala este micuta, lucru care face publicul sa fie aproape, foarte aproape de actori si sa traiasca intens povestea. 


Cel mai frumos roman din lume

Regia: Alexandra Penciuc
Scenografia: Tudor Prodan

Distributia: Nicoleta Lefter, Ionut Grama

dupa "Ventrilocul" de Larry Tremblay


Astazi Gaby implineste 16 ani. Chiar in aceasta zi speciala, fetita isi taie coditele. Le priveste cum dispar in apa de la toaleta si in acel moment in interior ei se schimba ceva.

Gaby a primit cadou de la mama ei stiloul Parker mult visat. Un stilou cu penita de aur.
Cu acest stilou Gaby scrie acum cel mai frumos roman din lume. Il scrie pentru fratele ei, poetul Aurelian. Fetita isi doreste sa il intreaca pe insusi Balzac, autorul ei preferat.
Dupa ce fratele ei ii fura romanul si dispare, fetita ramane fara inspiratie si intreaga lume se opreste. Pentru ca intreaga lume era scrisa de ea, cu stiloul cu penita de aur.


Nicoleta Lefter isi joaca impecabil rolul de fetita naiva, visatoare, romantica, ganditoare, isterica.
Ionut Grama este pe rand frate, medic, mama, tata si prietena; trecand cu usurinta de la un personaj la altul.
Doi actori talentati au sa ne povesteasca ceva. Ceva ce ne taia rasuflarea, ceva ce ne intriga si ne pune pe ganduri. Cat de mica este granita dintre realitate si iluzie?

 foto:Alexandra Pasca


Cel mai frumos roman din lume este asemeni unei papusi Matryoshka. O poveste intr-o poveste intr-o alta poveste.
Un spectacol care intriga, socheaza, tulbura, patrunde adanc in gandurile cele mai ascunse ale spectatorului, facandu-l pe acesta sa mediteze mult timp dupa ce s-a terminat spectacolul. Un spectacol care vorbeste despre maturizare, ca proces psihologic dureros, despre iluzie si realitate, despre literatura - singura care poate intelege si schimba lumea.

sâmbătă, 22 martie 2014

Cum pregatim elevii pentru viata?

In fiecare zi, viata ne pune in tot felul de situatii. Din pacate, sunt din ce in ce mai putine persoane care privesc in toate partile si gandesc outside the box.
In liceu am avut o diriginta tare faina, o persoana deosebita. Profesoara de literatura romana si universala. Niciodata nu ne-a dictat un comentariu literar pentru ca noi sa-l invatam apoi pentru teza ori chiar pentru Bac. Aveam tema sa citim opera literara (nuvela, romanul, poezia etc), iar in timpul orelor purtam o discutie libera asupra lecturii. Bancile erau asezate in forma de U, astfel incat toti elevii sa participam activ la ora.
Cred ca acest lucru este foarte important in pregatirea unui elev pentru viata. Sa citeasca, sa fie atras in subiect si sa gandeasca singur. Lectura deschide mintea. Si elevii de azi au nevoie de minti deschise pentru a fi buni, pentru a face bine, pentru a creste frumos.

Diriga ne-a invatat ca fiecare opinie este buna. Este parerea ta, ai curajul sa spui ceea ce gandesti, pentru ca este bine. Chiar daca ceilalti nu gandesc ca tine, parerea ta conteaza si este o parere buna. Nu toata lumea trebuie sa gandeasca la fel. Nu exista pareri gresite.
Atunci esti pregatit pentru viata: cand stii sa spui ceea ce ai de spus. Mai mult, sa aduci argumente in sustinerea celor spuse. Asta trebuie sa invete elevii de astazi. Sa gandeasca si sa argumenteze ceea ce gandesc si spun.

Tot diriga ne-a invatat sa credem in noi, in ceea ce spunem, sa nu ne emotionam sau sa ne pierdem in fata interlocutorului. Indiferent de pozitia pe care o avem in fata acestuia.
Si ne-a demonstrat practic acest lucru. Atunci cand ne ridicam in picioare pentru a raspunde la lectie aveam mai mult curaj decat atunci cand vorbeam "din banca".
Important este sa crezi in tine si in ceea ce spui si sa vorbesti pana la capat, indiferent de pozitia pe care o ai in fata celorlalti. Asta trebuie sa invete elevii in pregatirea lor pentru viata.


Elevii au nevoie de un indrumator bun, care sa-i motiveze sa citeasca, sa gandeasca liber si sa iasa sa vada lumea. Era acum cativa ani in scoli un proiect: o saptamana altfel. Saptamana in care copiii mergeau la muzee, la teatre, la diverse institutii culturale. Era un proiect reusit, nu stiu daca se mai face.
Un proiect altfel cred ca este binevenit pentru elevii. Un proiect prin care elevii sa iasa din scoala si sa vada lumea. Dar sa iasa impreuna, sa fie o activitate frumoasa de echipa. Muzee, teatre, ceainarii, parcuri, ..  fabrici, santiere .. institutii militare, guvernamentale ..  si chiar calatorii. Iar aici nu ma refer la acele excursii fancy facute de profesori pentru ei insisi. Ma refer la acele excursii in care elevii sa vada o alta lume, o alta cultura. Ceva gen: o saptamana in Londra. Cazare: internatul scolii x. Micul dejun - la cantina internatului. Si de ce nu, ar putea chiar participa la o zi obisnuita de scoala in Londra.

In scoli, o zi pe luna sa spunem, profesorii ar putea sa organizeze competitii: de sport (inot, volei, dans .. ), de scrabble, de sah, de scriere creativa, de talente etc.
Si peste toate acestea, cred ca macar o data pe an scoala ar trebui sa organizeze o zi de caritate. Inainte de vacanta de Craciun, spre exemplu. Sa mobilizeze elevii sa faca un cadou unui alt copil fara posibilitati. Sa puna intr-o cutie cateva lucrusoare pe care el nu le mai foloseste, dar care sunt inca in stare buna: hainute, incaltari, jucarii, carti. Sa mai puna in cutie si ceva nou, cumparat special pentru un alt copil de varsta lui. Si in grup organizat elevii impreuna cu profesorii sa mearga la un camin de copii sa daruiasca acele cutii. Si nu numai atat. Sa ramana pentru doua ore sa se joace, sa discute, sa invete cu acei copii.
Impactul emotional va fi extrem de puternic, dar vor invata ce inseamna bunatatea, daruirea, bucuria, emotia. Si vor invata sa multumeasca pentru ceea ce au si sa ajute pe celalalt ori de cate ori au posibilitatea.

Elevii trebuie sa vada viata inainte de a pasi in ea. Altfel, fac primul pas si ingheata. Si nu ii mai poti misca din loc.


Articolul scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.
Aceasta proba este sponsorizata de Reeija magazin online care ofera genti dama.

vineri, 21 martie 2014

Teatrul

Teatrul inseamna viata. Povesti de viata care prind contur pe scena, in fata publicului, capteaza mintea spectatorului si provoaca emotii puternice.
Avem nevoie de Teatru. Avem nevoie de povesti. Avem nevoie de actori buni care sa vina in fata noastra pe scena sa ne spuna povesti frumoase. Povesti gasesti si in carti, povesti vezi si in filme, povesti citesti zi de zi in ziare .. da, e adevarat. Dar nu ai un scenariu. Si nu ai un actor care sa-ti ilustreze povestea pe scena.

Teatrul este o oglinda. O oglinda a societatii si a indivizilor care traiesc in ea. Ca spectator, te regasesti in personaje. Regasesti fragmente din povestea ta de viata in povestea lor. Ai putea sa fii chiar tu acolo pe scena facandu-ti cunoscuta povestea, facandu-te auzit si ajutandu-i pe altii sa se regaseasca in tine si in povestea ta. Prin teatru esti liber sa traiesti si sa visezi.

De mica am fost fascinata de lumea teatrului, a actorilor. O lume mare, vesela, cu povesti de toate felurile si de toate culorile. M-au dus parintii la spectacole de toate felurile: teatru, teatru de papusi, opereta, opera, circ.
Imi place mult sa merg la teatru. Ma linisteste, ma relaxeaza, ma motiveaza sa fiu mai buna, mai inteleapta. Am vazut multe spectacole de teatru. Si fiecare in parte mi-a placut, mai mult sau mai putin. Sunt cateva spectacole care mi-au intrat in suflet si pe care mi-as dori sa le revad intr-o zi.
"Jocul regilor" este unul dintre spectacolele de suflet. Se joaca la Teatrul Evreiesc de Stat, avandu-i in distributie pe Maia Morgenstern, Mircea Rusu si Andrei Finti.


"Jocul regilor" spune povestea de viata a unei femei. Cu ani in urma aceasta a fost curtata de doi barbati, prieteni buni. Unul sensibil si spiritual, ii hranea sufletul. Celalalt bogat si generos ii hranea trupul. Se casatoreste cu barbatul generos, pe care il convinge sa-si ascunda prietenul in pivnita pana se mai linistesc lucrurile in Cehoslovacia. Timp de 20 de ani, femeia a trait cu amandoi. Astazi .. adevarul iese la suprafata.
Jocul regilor este o poveste despre compromisuri, despre iubire si speranta, adevar si minciuna, despre nebunie si despre invingatori.


Teatrul te invata sa fii un invingator. Te invata sa fii tu, sa iti invingi temerile, sa fii mai bun, sa dai tot ce ai mai bun din tine. Teatrul intelege oamenii si ii apropie unii de altii. Si oare exista o promovare mai buna a unui teatru decat prin oameni? Bloggerii ar putea promova online activitatea unui sau a mai multor teatre. Ar putea scrie despre actorii teatrelor, despre spectacole, despre public sau locatie.
Promovarea se poate face si pe retelele sociale: un tag, un like, un check in. Spre exemplu, avem Pagina de Facebook Teatrul Evreiesc de Stat. Mergem la un spectacol, dam check in, prietenii dau like apoi ne intreaba cum a fost. Daca raspunsul nostru ii incanta, vor merge si ei la TES. Iar bloggerii stiu intotdeauna sa dea acel raspuns care incanta, mai ales atunci cand raspund printr-un articol.
Evident, nu trebuie sa fii blogger pentru a da check in. Iar dupa check in si inceperea spectacolului, sa nu uitam sa inchidem telefoanele mobile. Sau macar sa le dam pe silent. Asa ne aratam respectul si admiratia noastra.

Stiu ca TES a avut, si cu siguranta va mai avea, oferte pe site-urile cu deal-uri. De asemenea, au avut concursuri saptamanale intr-o revista culturala online. Cred ca asa am ajuns eu prima oara la ei. Mi-a placut spectacolul si sala teatrului si am cautat apoi oferte. Cum le-am gasit, nu am stat prea mult pe ganduri. Pentru ca atunci cand iti place teatrul si vrei sa vezi si spectacolul x si spectacolul y, simplul fapt ca institutia culturala vine in intampinarea ta cu o oferta, te atrage.

Teatrul ar putea face o zi a bloggerilor. O seara, un spectacol si o sala plina de bloggeri.
Sau o zi a liceenilor. Nu este necesar ca cei prezenti sa scrie despre spectacolul vazut. Cu siguranta vor povesti mai departe parintilor, prietenilor .. si poate nu chiar atunci, dar curand, foarte curand, o parte din acestia se vor intoarce in sala de spectacole. Vedem astazi tineri care merg la scoala doar cu o tableta, in loc de carti si caiete. Insa oricat ar evolua tehnologia nu poate rapi viata de pe scena, nu ne poate fura teatrul si povestile frumoase.

Teatrul inseamna viata. Inseamna comunicare, dialog, regasire, putere, libertate, credinta. Inseamna dragoste.


Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.

joi, 20 martie 2014

Parul meu sanatos

Sunt barbati carora le plac femeile tunse scurt. Considera ei ca au un stil aparte, ca au personalitate. Este si nu este asa. Ai personalitate atunci cand te simti bine tu cu tine si ai incredere in tine.
Mie una imi place parul lung. Mediu spre lung, sa spunem. Asa ca, pe mine cine ma place sa ma placa cu parul lung. L-am avut si scurt si bob si foarte lung si vopsit si nevopsit si bucle si drept facut cu placa si lista poate continua.
Intotdeauna m-am mandrit cu parul meu: bogat, des, stralucitor, avand o culoare deosebita.

 google.ro

Dar iata ca anii au trecut si toate schimbarile prin care a trecut parul meu l-au marcat intr-un fel sau altul. A devenit mat, a inceput sa cada, iar culoarea s-a mai inchis.
Am incercat cele mai scumpe masti, produse in Romania sau aduse de afara. Am incercat tratamentele naturiste ale bunicii: pasta facuta in casa din galbenus de ou si ulei de masline; zeama de lamaie; infuzie din frunze de nuc sau de castan. Nimic.
Pentru ca nu m-a ajutat nimic, iar online-ul a inceput sa fie din ce in ce mai la moda, am cautat sfaturi pe net. Reviste de fashion si beauty, articole health and care....Nici nu stiam ce sa aleg. Asa ca am intrat pe cateva bloguri si am cautat recomandari. M-am gandit ceva vreme si am studiat putin piata si blogosfera. Pana la urma am ales Masca Keune. O masca de par nutritiva ce spune ca ii reda elasticitatea.
Masca contine micro proteine din grau ce intra in profunzime in firul de par si ajuta la refacerea acestuia, iar complexul Keravis fortifica parul si ii da volum.


Crissy, sora mea, a ras initial de mine. Nu te-ai saturat cate produse ai incercat? 
Dar foarte curand am observat ca borcanasul se goleste..si sigur nu am folosit eu atat de mult. Am mai observat ca sora mea nu mai are parul asa ars, tocit si aspru cum era.
Am sa ii fac cadou o masca doar a ei, se pare ca ii place si o ajuta.

Revenind la femeile cu personalitate: cand ai grija de tine si parul tau straluceste de sanatate intoarce priviri, indiferent ca este scurt sau lung. Iar tu te simti bine cu tine si cu parul tau.

miercuri, 19 martie 2014

Vacanta mea


Stiti musicalul "Mamma Mia"(2008) cu Meryl Streep? Eu l-am vazut de cel putin trei ori si de fiecare data am visat la o poveste magica de iubire pe o insula greceasca.
Cred ca e timpul sa-mi implinesc visul, mai ales acum cand printul meu s-a dovedit a nu fi chiar al meu.
Acum este cel mai bun moment sa plec in vacanta mea speciala, in calatoria mea initiatica.
Si pentru ca sunt toata ziua online (chiar printul ma certa candva de acest fapt), dau cautare vacante recomandate. Circuite, croaziere .. ce frumos .. inchid ochii si ma gandesc la mare, soare, o insula linistita, muzica greceasca....Parca nu mai am rabdare. Stiu ca CND Turism organizeaza excursii faine, chiar si la cerere, asa ca intru pe pagina lor si caut vacanta la mare.


Mamma mia 
Plec in Grecia 
My my 
Asta este vara mea!! 


Pregatesc bagajele, dansand prin toata casa pe melodiile de pe coloana sonora a filmului mai sus amintit.
Am nevoie de o vacanta a mea. Am nevoie de soare, sa ma incarc cu optimism si buna dispozitie. Am nevoie de apa sarata a marii, sa plutesc pe apa si sa uit de toate. Sa astept rasaritul pe nisipul rece.


Sa stau pe plaja, sa ascult valurile marii si sa citesc o carte buna. Sa inchiriez o bicicleta sau un ATV cu care sa ma plimb pe toata insula si sa fac multe fotografii. Sa stau seara la o taverna sa beau un vin rosu si sa invat sa dansez Zorba.

Si gata si bagajele. Grecia, vin! Iar voi, ramaneti aproape.. Am sa fac Greece video blogging.

*

Am ales Insula Corfu. Pe langa relaxare si plaja, aici pot sa si vizitez ceva frumos.
Tot drumul am ascultat in casti doua melodii vesele: Happy a lui Pharell William si Gonna get over you a Sarei Bareille. Ajunsa in Igoumenitsa am traversat cu ferrybot-ul pe insula.
In prima zi am explorat doar plajele din apropiere: Dassia si Ipsos. Stau in Dassia, intr-un hotel micut, cu terasa si piscina. Personalul este amabil si saritor; iar iaurtul de la micul dejun este extraordinar de bun. Nu degeaba au grecii propria reteta de iaurt.
Am degustat multe mancaruri traditionale, printre care: souvlaki, sofritos (mancare specifica corfiota), gyros, saganaki (branza prajita), salate, prajituri. Atunci cand merg undeva imi place sa invat obiceiurile locului, sa urmaresc atent oamenii, sa-i cunosc si sa-i inteleg, sa mananc traditional, sa invat dansurile traditionale, sa incerc cat mai multe lucruri specifice zonei. Cred ca nu poti sa spui ca ai vizitat un loc, chiar si pentru o zi, daca nu ai gustat mancarea si bautura traditionala si nu te-ai imprietenit cu oamenii locului, nu ai dansat alaturi de ei.


Am prins o vreme asa frumoasa, un soare cald, prietenos si insula plina de turisti veseli.

Intr-una din zile am vizitat vechiul oras.  
Palatul Achillion si Old Fortress. 
M-am inflitrat intr-un grup mare de turisti sa ascult si eu povestea Palatului spusa de ghid.
Palatul a fost construit de imparateasa Elisabeta a Austriei (Sissi) la sugestia consulului austriac Alexander von Watzberg. A fost proiectat de arhitectul italian Rafaelo Carito, iar denumirea palatului vine de la eroul preferat al imparatesei, Achille. Sissi a hotarat sa inceapa o viata noua in Corfu, dupa ce fiul ei Rudolf a murit intr-un mod tragic.
M-a impresionat mult Palatul cu gradina lui imensa. Am vizitat Muzeul Sissi din Viena, stiam povestea imparatesei .. vazusem poze cu Palatul Achillion .. dar pana sa ajung acolo nu credeam ca ma poate impresiona atat.





Pentru ca nu puteam sta intr-un loc, in fiecare zi am fost pe o alta plaja. Am inceput cu Glifada, Agios Gordis si Issos, plaje despre care un coleg mi-a vorbit foarte frumos si mi-a bagat in capsor ca sunt un must see. Issos Beach mi-a placut cel mai mult. Este un loc linistit, usor rebel, dar foarte primitor.

 Glifada

 Agios Gordis

 Issos

Dupa cum mi-am propus, am facut si o excursie. Am plecat la Paleokastritsa si de acolo am mers cu un mare grup de oameni, cu vaporasul pe Paradise Beach. Ne-au lasat pe plaja ziua intreaga, am luat pranzul pe plaja, iar spre seara ne-am intors. Nici nu visam eu la un barbecue pe plaja, asa ca acea zi a fost mai mult decat imi puteam dori vreodata. 

 Paleokastritsa

 Paradise Beach


Cei de la hotel mi-au recomandat sa merg la Canal D'Amour. Este intr-adevar frumos, dar nu atat de frumos cum este la Cape Drastis. Dupa ce am descoperit acest loc de vis in Corfu, am fost acolo in fiecare zi din vacanta mea.
Imagineaza-ti: doar tu si marea, pe o stanca in mijlocul apei. De vis.

 Cape Drastis


Pentru prima oara in viata mea, aici in Corfu am mancat fructul de cactus: este dulce acrisor si se serveste rece.
Asta inseamna pentru mine vacanta speciala: sa ma simt bine, sa vad locuri noi, sa cunosc traditia locului, sa-mi ramana in suflet si sa revin cu drag cu fiecare ocazie pe care o am.
Am avut vacanta de vis si m-as intoarce oricand in Corfu. Nu m-am indragostit de niciun grec, am fost doar eu cu mine si mi-a fost bine asa. Intr-un loc atat de primitor nici nu poate sa nu iti fie bine.
O vara intreaga sa stau in Corfu si nu m-as putea plictisi.


Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014. 
Sursa acestui articol este chiar experienta mea la greci, in Corfu, in vara anului 2012.

luni, 17 martie 2014

Lamaia

Daca viata iti da lamai, fa-i cinste cu o tequila! Si inca un shot si inca un shot, pana o imbeti. Pe viata, nu pe lamaie.
Viata este frumoasa, in felul ei. Darnica, vesela, colorata, mai tuna si fulgera ea din cand in cand, dar de cele mai multe ori este senina si calda cu noi, atat timp cat stim sa avem grija de ea si o respectam. Daca ii zambesti si viata iti zambeste inapoi. Si atunci cand te simti bine tu cu tine, poti sa ii zambesti linistit.

Pentru o viata sanatoasa zambiti cel putin 30 de minute pe zi! 

In ultimele luni am pus pe mine cateva kilograme bune. Cum am reusit? Recunosc ca am mancat numai prostii si nu am facut sport. O ora - doua de zumba nu pot da jos tonele de ciocolata. Pentru ca da, ciocolata invadeaza viata mea zi de zi.
Acum ca a venit primavara abia astept sa ies in parc la alergat, pe ritmul muzicii care imi va rasuna in casti, sa ies sa ma plimb cu bicicleta, sa sar coarda, sa joc tenis. Ma simt bine cand sunt usoara, fasneata, cand pot sa zbor ca o pasare libera spre cerul inalt si albastru.

Nu am tinut niciodata o dieta speciala. Mananc intotdeauna ceea ce imi place si imi face bine, cand simt nevoia sa mananc (indiferent de ora). Dar mananc putin.
In plus, incerc sa mananc cat pot de sanatos: fructe si legume multe, cat mai crude si proaspete; lactate, in special iaurt; pui si peste pe gratar; apa si ceaiuri cat de multe. Rosiile le mananc ca pe mere, lamaile si portocalele le mananc uneori cu coaja cu tot, branza si cascaval in combinatie cu struguri, salata verde o mananc in loc de paine, in cana cu ceai mai storc si o felie de lamaie si uite asa imi permit eu sa mananc si o ciocolata pe zi.
Un mar pe zi tine doctorul deoparte.
O ciocolata pe zi tine prietenii aproape.

O lamaie pe zi tine colaceii departe.
Ce frica are grasimea? Lamaia.

Lamaia este anti oxidant. Apa cu lamaie este un energizant natural, hidrateaza si revitalizeaza organismul. Apa cu lamaie detoxifica si accelereaza procesul de ardere a grasimilor.

 foto: garbo.ro

Citronada (lamaie cu portocala) combate anemia. Mierea cu lamaie combate depresia si stresul mental si lupta impotriva racelilor. De cate ori nu mi-am tratat eu amigdalele cu miere si lamaie. Si de vreo cateva ori chiar cu palinca. :)) Tocmai am gasit ceva ce nu e bun cu lamaie: palinca cu lamaie nu e buna. Cel putin asa cred, caci nu am incercat niciodata.
Lamaia este buna la orice. Cu lamai ma mentin eu in forma: nici prea dulce, nici prea acra; nici prea frumoasa, nici prea desteapta.
Iar lamaia verde (lime-ul) se spune ca scade colesterolul, intareste oasele, detoxifica si vitaminizeza organismul.

foto: cindykarnitz.com


Asa am invatat eu de la bunici. Si nu doar de la ei. Alexander F. Beddoe vorbeste despre benefiiile apei cu lamaie in cartea sa "Biological Ionization in Human Nutrition". Beddoe spune ca toti adultii si copiii ar trebui sa consume apa cu lamaie.
In cartea "Back to Eden", Jethro Kloss vorbeste de proprietatile extraordinare ale lamaii.
Cum sa nu-i crezi cand oamenii au studiat indelung si ne dau sfaturi atat de bune pentru sanatatea noastra.

Alaturi de alte plante precum ananas, aloe vera, guarana si portocalul amar, lime-ul s-a transformat in LemoSilhouette. Produs de Medica Farmimpex SRL, avizat de Institutul de Bioresurse Alimentare, LemoSilhouette este un supliment alimentar 100% natural.

 google images


Nu sunt adepta suplimentelor alimentare, am luat doar o perioada scurta inainte de examenul de admitere la liceu si asta pentru ca a insistat mama. Mai bine mananc o lamaie, mananc o portocala amara, un greph, beau si pelin .. doar sa fie cat mai natural, sa nu fie pastile. Da' LemoSilhouette e un produs natural .. hm, ma mai gandesc. Ma lupt cu demonii acum, cei de pe umarul meu stang.


Inca un shot, va rog! Ba nu, mai bine o Margaritas.

 google images


Articolul este scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014 si are un continut ridicat de lime.

Arta de-a invinge



duminică, 16 martie 2014

Mandela

Long walk to freedom


Sa ne luptam pentru Africa!
Luptam! Luptam!

Pumnul strans semnifica Impreuna suntem puternici. 
Mi-a placut mult coloana sonora a filmului si puterea cuvintelor.


"Mandela: Long walk to freedom" este o cronica a vietii lui Nelson Mandela, incepand din copilarie in satul natal pana la obtinerea libertatii si investirea sa ca presedinte al Africii de Sud.
Prin ce a putut sa treaca acest om si totusi a avut puterea sa lupte pana la capat. Winnie, a doua lui sotie, il intelege si il sustine. Este emotionanta scena imbratisarii sotiei dupa 21 de ani de cand nu a mai atins-o. Emotionanta este si scena in care isi vede fiica dupa ani de zile.

Multi dintre noi probabil ati vazut filmul "Invictus". Este un film care mie mi-a placut enorm, dar este doar o bucatica din viata lui Madiba. Acolo l-am vazut pe Nelson Mandela doar ca persoana publica; in "Mandela: Long walk to freedom" il vedem si inainte de a deveni un luptator pentru libertate, pentru fratii sai, pentru tara sa.


Si.. festivalul DaKINO s-a incheiat. Filmul "Mandela: Long walk to freedom" a fost proiectat in ultima zi a festivalului, in premiera in Romania. In regia Justin Chadwick, filmul il are in rol principal pe Idris Elba.

Insomniacii

Sambata seara am fost insomniaca. Nu am dormit deloc, am cascat ochii la luna, am luat aer curat si am ras mult de si cu 3 nebuni insomniaci.


Insomniacii
de Mimi Branescu
Regia: Sorin Militaru
Distributia: Liviu Cheloiu, George Constantinescu, Marin Grigore
Teatrul de Arta Bucuresti

Este o comedie nebuna, cu si despre nebuni si nebunie. 


Traim intr-o lume nebuna, nebuna de-a binelea. 
Ma ingrozesc numai cand ma gandesc ca vecinul meu ar detine cheia de la apartamentul in care locuiesc. Ar putea intra cand eu nu sunt acasa si s-ar apuca sa-mi mute mobila prin casa: canapeaua pe hol, frigiderul in baie; mi-ar schimba presul de la intrare si mi-ar si vopsi usa. 


Cu ochii la luna, doi oameni isi impartasesc nemultumirile. 
Liviu Cheloiu este un insomniac filozof, care se crede un extraterestru nemuritor. Asteapta ca intr-o zi, ei - extraterestrii - sa vina dupa el. 
George Constantinescu este un insomniac care a inventat ABS-ul = actul sexual benefic autovindecator. Insomniacul este foarte suparat pe vecinul sau, pentru ca el vrea sa il ajute, sa fie prieteni si vecinul nici nu il baga in seama. 
In parc apare suparat un alt insomniac: Marin Grigore. Distrus ca l-a parasit sotia pentru tatal sau, desi nu o mai iubea. Nu o iubeste nici pe cea cu care traieste acum, a doua sotie a bunicului sau. O iubeste pe verisoara lui. 


Mi-au placut mult interpretarile celor 3 insomniaci. Aproape ca ma simteam acolo, in parc, pe o banca .. tragand cu urechea la povestile lor. 
Decorul simplu .. luna .. fal fal, clip clip, s s
Piesa "Insomniacii" este o comedie despre banalitatea vietii si despre conditia umana, despre oameni care ratacesc in absurd pentru ca au insomnii si revelatii. Spectacolul se joaca la Teatrul de Arta Bucuresti, Str. Sf. Stefan, nr.21.  

sâmbătă, 15 martie 2014

Un echilibru intre frumusetea interioara si frumusetea exterioara.

O femeie cand iubeste este frumoasa. Adevarat. Zambeste mereu, totul este roz si dulce si ea emana fericire prin toti porii.
Dar o femeie cand se iubeste in primul rand pe ea este si mai frumoasa. Pentru ca are grija de ea, de sufletul ei si totodata de fizicul ei. Stie ce isi doreste, stie cum vrea sa fie, stie cum vrea sa arate. Si face toate demersurile necesare pentru a obtine ceea ce isi doreste.
Atunci cand iti doresti un lucru merita sa faci tot ceea ce poti ca sa il ai. Si apoi sa stii sa il pastrezi. Asta am invatat de la Dyana. Am cunoscut-o intr-o frumoasa zi de primavara. Ma plimbam cu bicicleta in parc cand am vazut-o stand pe iarba si citind "Eat, pray, love". Parca era de acolo din poveste, senina, zambitoare.
Visatoare, cu ochii la ea, am luat-o pe aratura si .. am cazut. A ridicat privirea, a ras usor cand m-a vazut si a venit sa ma ajute.

Dyana este o diva. O femeie frumoasa, inteligenta, sigura pe ea, optimista, vesela, sanatoasa, implinita. Iubeste si este iubita. Ii place sa faca jogging si sa calatoreasca mult. Ii place sa invete lucruri noi si sa citeasca romane politiste. Stie ce poate si stie ce vrea de la viata.



Cea mai buna prietena a ei e Shakti. A cunoscut-o intr-un moment greu din viata ei. Shakti a fost langa ea, a incurajat-o, a incarcat-o cu energie pozitiva, a dus-o pe meleagurile indiene si a readus zambetul pe chipul ei. Cand totul parea atat de gri, prietena ei a readus culoarea.
Shakti este oaza ei de bine si de liniste in toata nebunia marelui oras. Este un centru, Centrul Shakti, care ofera atat servicii pentru frumusetea exterioara (coafor, cosmetica..), cat si pentru frumusetea exterioara (dezvoltare personala, masaje, terapii alternative). Cel mai mult ii place sa mearga la prietena ei la masaj: masaj raindrop sau masaj ayurvedic. O revigoreaza, ii reda tonusul, o ajuta sa isi afiseze cel mai cald si dulce zambet.
O femeie este frumoasa la exterior atunci cand se simte bine la interior. Se ingrijeste, isi daruieste timp ei, se simte bine ea cu ea, cu cine este si cum arata. Cand sufletul e pur, curat, exteriorul nu poate sa fie decat minunat.

Dyana inseamna echilibru. Echilibru intre interiorul bland si exteriorul frumos. Nimeni nu o poate supara, irita, enerva. Si nici nu ar avea motive.
Dyana stie sa se poarte bine cu toata lumea. Intotdeauna a crezut in violete pentru fete, dar nu si in varza acra pentru soacra. Asa incat, intr-o zi a luat-o si pe soacra ei la Shakti la masaj. Isi indrageste soacra la fel de mult cum isi adora cea mai buna prietena. Si le-a facut cunostinta. Stie ca cea mai buna prietena o poate ajuta sa devina cea mai indragita nora.

Urmeaza sa mi-o prezinte si mie pe Shakti. Mi-a povestit de atatea ori de ea, incat ard de nerabdare sa o cunosc.


Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.

vineri, 14 martie 2014

Placerea de a citi

oricum si oriunde.

Ador lectura, se stie. Daca as putea sa stau toata ziua si sa citesc ce imi place mie, as fi cea mai fericita. Acum cu siguranta va intrebati de ce nu pot face acest lucru.
Raspunsul vine simplu: pentru ca am nevoie de apa, de mancare, de haine, de energie electrica si altele. Pentru toate acestea am nevoie de bani si nimeni nu ma plateste pentru a citi toata ziua doar ce imi place mie. Cel putin eu nu am primit o asemenea oferta pana acum. Daca aveti voi una..astept detalii.

De asemenea, ador calatoriile. Ce placut este sa calatoresti citind sau sa citesti calatorind....
Citesc pentru mine, pentru a descoperi povesti interesante, pentru a ma pierde intr-o lume fascinanta, pentru a visa si a crede intr-o lume mai buna.
Imaginati-va doar cum e sa deschizi o carte si sa pasesti intr-o alta lume!


Citesc peste tot: in bus/metrou in drum spre serviciu, in drum spre diverse evenimente, in drum spre casa, acasa, in parc, in pub, in vacanta etc.
In vacanta este cel mai greu sa citesti. Sa cari o carte sau mai multe dupa tine.
Eu intotdeauna strecor doua carticele in bagaj. Nu stiu niciodata cat timp voi avea pentru lectura si daca termin cartea pe care o am la mine, ce fac? Da, este adevarat, pot cumpara una .. dar de ce sa nu fiu pregatita cu inca o carte de acasa?
Sunt persoana capabila sa scoata papucii sau gelul de dus din bagaje pentru a-si lua in locul lor o carte. Cateva zile pot umbla desculta, iar un sapun ceva gasesc eu unde merg. Si daca nu, cumpar; caci se gasesc pe toate drumurile geluri de dus. Insa o carte buna nu gasesc oriunde.


Daca la inceput tehnologia nu era in favoarea noastra, a umanistilor sa spun asa, iata ca cineva s-a gandit si la noi si a creat un eBook reader.



Sa tot citesc in calatoriile mele, dupa ce voi avea si eu unul. Acasa insa voi continua sa citesc carti in modul clasic, sa dau pagina, sa mai pun stick-notes pe anumite fragmente care imi atrag atentia in mod deosebit, sa adulmec mirosul cartii.

Magazinele ne intampina astazi cu tot felul de promotii si oferte atractive, dar noi umanistii suntem cam reticenti. Vrem sa pastram traditia de a citi o carte.
Totusi, un eBook reader are un mare avantaj: acela de a avea toata biblioteca cu tine in concediu. Si mai mult de atat, daca in aeroport vezi un panou publicitar cu noul roman al autorului tau favorit, il poti achizitiona si citi chiar atunci. Nu trebuie sa astepti sa te intorci din concediu si sa intri intr-o librarie sa-l cumperi sau sa gasesti coletul comandat la vecini.
Un alt avantaj este pretul cartilor electronice, acestea sunt ceva mai ieftine decat cartile clasice. Cateva achizitii si ai amortizat investitia facuta in magazin online cu eBook reader-ul . (Ce bine e sa fii economist!)


Acestea sunt cele mai importante aspecte in razboiul carte clasica versus eBook reader. Alte avantaje si dezavantaje precum sa fim eco .. Haideti sa fim realisti! Daca nu cumpar eu cartea cu pricina, o cumpara altcineva si un copac tot este taiat.

Nu am un eBook reader, dar imi doresc unul pentru ca am vazut cum este sa citesti electronic si imi place.
Cu toate acestea, nu am sa renunt vreodata la cartile clasice. Pentru ca imi plac bibliotecile mari, pline cu carti faine. Si pentru ca s-ar supara foarte tare bunica. Bunica a mai imprumutat carti de la mine ca sa le citeasca (carti cu povesti, basme si cartile lui Horatiu Malaele, Radu Beligan etc. ) si o sa mai imprumute.


Tu ce, cum, cand, unde si de ce citesti?


Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.

joi, 13 martie 2014

Better living through Chemistry


Dragostea e chimie, nu magie

Scenariul si Regia: Geoff Moore, David Posamentier
Distributie: Olivia Wilde, Sam Rockwell, Michelle Monaghan
Filmul este distribuit in cinematografe de Ro Image 2000, din 14 martie


Cristian Alexandru a fost la film. Care au fost impresiile sale, aflam mai jos. 

O comedie captivanta, imbinand umorul american cu suspansul si actiunea. Doug, un farmacist resemnat, pus la colt in cadrul familiei de catre toata lumea, dezamagit de viata sa, o intalneste pe Elizabeth, tanara sotie a unui om de afaceri, suferind de neglijenta sotului si de...lipsa unei ocupatii.

Este momentul in care in mintea lui Doug se declanseaza un adevarat razboi psihologic, o redescoperire a sinelui, a aspiratiilor la care a renuntat. Utilizeaza diverse combinatii psihotrope pentru a isi face clipele petrecute alaturi de amanta sa mai frumoase cat si pentru depasirea limitelor. 
Momentul de aur este victoria in fata sotiei in turul ciclistic local, ceea ce ii da siguranta de sine necesara trecerii la urmatoarea etapa a planului. Eliminarea sotului lui Elizabeth, cu ajutorul retetelor prescrise. 

Un plus de suspans este asigurat de aparitia agentului de control DEA, foarte meticulos, care descopera neregulile comise.

Intr-un moment de luciditate, facilitat de intalnirea intamplatoare cu rivalul sau, realizeaza ca este pe cale sa isi distruga viata si sa ucida un om nevinovat, chiar foarte simpatic. Face tot ceea ce poate sa indrepte lucrurile, ajutat de hazard si reuseste.
Ramane cu cea mai importanta lectie de viata: cel mai important inamic in calea afirmarii complete a intregului potential propriu statea chiar in el insusi.

Multumesc Ralucescu! :* 


Eu multumesc pentru articol, Cristi!