vineri, 21 martie 2014

Teatrul

Teatrul inseamna viata. Povesti de viata care prind contur pe scena, in fata publicului, capteaza mintea spectatorului si provoaca emotii puternice.
Avem nevoie de Teatru. Avem nevoie de povesti. Avem nevoie de actori buni care sa vina in fata noastra pe scena sa ne spuna povesti frumoase. Povesti gasesti si in carti, povesti vezi si in filme, povesti citesti zi de zi in ziare .. da, e adevarat. Dar nu ai un scenariu. Si nu ai un actor care sa-ti ilustreze povestea pe scena.

Teatrul este o oglinda. O oglinda a societatii si a indivizilor care traiesc in ea. Ca spectator, te regasesti in personaje. Regasesti fragmente din povestea ta de viata in povestea lor. Ai putea sa fii chiar tu acolo pe scena facandu-ti cunoscuta povestea, facandu-te auzit si ajutandu-i pe altii sa se regaseasca in tine si in povestea ta. Prin teatru esti liber sa traiesti si sa visezi.

De mica am fost fascinata de lumea teatrului, a actorilor. O lume mare, vesela, cu povesti de toate felurile si de toate culorile. M-au dus parintii la spectacole de toate felurile: teatru, teatru de papusi, opereta, opera, circ.
Imi place mult sa merg la teatru. Ma linisteste, ma relaxeaza, ma motiveaza sa fiu mai buna, mai inteleapta. Am vazut multe spectacole de teatru. Si fiecare in parte mi-a placut, mai mult sau mai putin. Sunt cateva spectacole care mi-au intrat in suflet si pe care mi-as dori sa le revad intr-o zi.
"Jocul regilor" este unul dintre spectacolele de suflet. Se joaca la Teatrul Evreiesc de Stat, avandu-i in distributie pe Maia Morgenstern, Mircea Rusu si Andrei Finti.


"Jocul regilor" spune povestea de viata a unei femei. Cu ani in urma aceasta a fost curtata de doi barbati, prieteni buni. Unul sensibil si spiritual, ii hranea sufletul. Celalalt bogat si generos ii hranea trupul. Se casatoreste cu barbatul generos, pe care il convinge sa-si ascunda prietenul in pivnita pana se mai linistesc lucrurile in Cehoslovacia. Timp de 20 de ani, femeia a trait cu amandoi. Astazi .. adevarul iese la suprafata.
Jocul regilor este o poveste despre compromisuri, despre iubire si speranta, adevar si minciuna, despre nebunie si despre invingatori.


Teatrul te invata sa fii un invingator. Te invata sa fii tu, sa iti invingi temerile, sa fii mai bun, sa dai tot ce ai mai bun din tine. Teatrul intelege oamenii si ii apropie unii de altii. Si oare exista o promovare mai buna a unui teatru decat prin oameni? Bloggerii ar putea promova online activitatea unui sau a mai multor teatre. Ar putea scrie despre actorii teatrelor, despre spectacole, despre public sau locatie.
Promovarea se poate face si pe retelele sociale: un tag, un like, un check in. Spre exemplu, avem Pagina de Facebook Teatrul Evreiesc de Stat. Mergem la un spectacol, dam check in, prietenii dau like apoi ne intreaba cum a fost. Daca raspunsul nostru ii incanta, vor merge si ei la TES. Iar bloggerii stiu intotdeauna sa dea acel raspuns care incanta, mai ales atunci cand raspund printr-un articol.
Evident, nu trebuie sa fii blogger pentru a da check in. Iar dupa check in si inceperea spectacolului, sa nu uitam sa inchidem telefoanele mobile. Sau macar sa le dam pe silent. Asa ne aratam respectul si admiratia noastra.

Stiu ca TES a avut, si cu siguranta va mai avea, oferte pe site-urile cu deal-uri. De asemenea, au avut concursuri saptamanale intr-o revista culturala online. Cred ca asa am ajuns eu prima oara la ei. Mi-a placut spectacolul si sala teatrului si am cautat apoi oferte. Cum le-am gasit, nu am stat prea mult pe ganduri. Pentru ca atunci cand iti place teatrul si vrei sa vezi si spectacolul x si spectacolul y, simplul fapt ca institutia culturala vine in intampinarea ta cu o oferta, te atrage.

Teatrul ar putea face o zi a bloggerilor. O seara, un spectacol si o sala plina de bloggeri.
Sau o zi a liceenilor. Nu este necesar ca cei prezenti sa scrie despre spectacolul vazut. Cu siguranta vor povesti mai departe parintilor, prietenilor .. si poate nu chiar atunci, dar curand, foarte curand, o parte din acestia se vor intoarce in sala de spectacole. Vedem astazi tineri care merg la scoala doar cu o tableta, in loc de carti si caiete. Insa oricat ar evolua tehnologia nu poate rapi viata de pe scena, nu ne poate fura teatrul si povestile frumoase.

Teatrul inseamna viata. Inseamna comunicare, dialog, regasire, putere, libertate, credinta. Inseamna dragoste.


Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.

Niciun comentariu: