duminică, 23 martie 2014

Bonjour. Vrei sa-mi povestesti ceva?

UnTeatru

Str. Ilfov nr.1. In spatele CEC-ului de pe Calea Victoriei este o casuta de caramida. Micuta si primitoare. Acolo te asteapta cu portile larg deschise UnTeatru
Pentru prima oara am pasit sfioasa in aceasta casuta. Am avut senzatia ca intru direct in scena, in acea lume de vis a actorilor. Un loc vesel, placut, mirosind a zambile. Sala este micuta, lucru care face publicul sa fie aproape, foarte aproape de actori si sa traiasca intens povestea. 


Cel mai frumos roman din lume

Regia: Alexandra Penciuc
Scenografia: Tudor Prodan

Distributia: Nicoleta Lefter, Ionut Grama

dupa "Ventrilocul" de Larry Tremblay


Astazi Gaby implineste 16 ani. Chiar in aceasta zi speciala, fetita isi taie coditele. Le priveste cum dispar in apa de la toaleta si in acel moment in interior ei se schimba ceva.

Gaby a primit cadou de la mama ei stiloul Parker mult visat. Un stilou cu penita de aur.
Cu acest stilou Gaby scrie acum cel mai frumos roman din lume. Il scrie pentru fratele ei, poetul Aurelian. Fetita isi doreste sa il intreaca pe insusi Balzac, autorul ei preferat.
Dupa ce fratele ei ii fura romanul si dispare, fetita ramane fara inspiratie si intreaga lume se opreste. Pentru ca intreaga lume era scrisa de ea, cu stiloul cu penita de aur.


Nicoleta Lefter isi joaca impecabil rolul de fetita naiva, visatoare, romantica, ganditoare, isterica.
Ionut Grama este pe rand frate, medic, mama, tata si prietena; trecand cu usurinta de la un personaj la altul.
Doi actori talentati au sa ne povesteasca ceva. Ceva ce ne taia rasuflarea, ceva ce ne intriga si ne pune pe ganduri. Cat de mica este granita dintre realitate si iluzie?

 foto:Alexandra Pasca


Cel mai frumos roman din lume este asemeni unei papusi Matryoshka. O poveste intr-o poveste intr-o alta poveste.
Un spectacol care intriga, socheaza, tulbura, patrunde adanc in gandurile cele mai ascunse ale spectatorului, facandu-l pe acesta sa mediteze mult timp dupa ce s-a terminat spectacolul. Un spectacol care vorbeste despre maturizare, ca proces psihologic dureros, despre iluzie si realitate, despre literatura - singura care poate intelege si schimba lumea.

Niciun comentariu: