sâmbătă, 16 martie 2013

Casa Zoikai

Aseara am fost la Teatrul de Comedie unde am vazut piesa Casa Zoikai, de Mihail Bulgakov, in regia lui Alexandru Tocilescu.
Piesa dureaza 3 ore si 45 de minute si are 2 pauze. Merita vazuta. Este o piesa complexa, frumoasa si inteligenta; care trateaza regimul comunist al lui Stalin.

Casa Zoikai se afla in Moscova. Zoika este o doamna de vita nobila care, in incercarea de a fugi din tara, isi transforma casa intr-un bordel de lux pentru stabii comunisti, sub paravanul unui atelier de croitorie.

Zoia Pelt locuieste doar cu menajera, pe care o declara drept nepoata, intr-un apartament de 6 camere. Asociatia de locatari vrea sa o forteze sa primeasca pe cineva intr-una din camere, fiindca este prea mult spatiu doar pentru ea. Atunci, Zoika vine cu ideea unui atelier de croitorie.

Zoia Denisova Pelt (interpretata de Virginia Mirea) este indragostita de fostul conte Pavel Obolianinov. Impreuna cu acesta viseaza sa isi ia viza si sa plece la Paris, la Nisa, pe Coasta de Azur. Ea este proprietara atelierului de croitorie, iar fostul conte intretine atmosfera prezentarilor de moda prin talentul sau de a canta la pian.
George Mihaita interpreteaza rolul lui Ametisov, varul Zoikai, tipul omului smecher si descurcaret. El este administratorul atelierului, cel care stie tot ce misca si trage toate sforile.

Deliciul din Casa Zoikai il reprezinta chinezii, cei care detin o spalatorie si care vand ilegal cocaina.

Punctul culminant al piesei este momentul in care Boris Semionovici Gus (interpretat de Valentin Teodosiu) descopera ca femeia pe care o iubeste si pentru care vrea sa isi paraseasca sotia si copiii, este model in atelierul Zoikai. Alla Vadimovna (interpretata de Emilia Popescu), vaduva, isi doreste sa faca rost de bani si sa plece la Paris. Astfel ajunge sa lucreze pentru Zoika.

Atunci se dezlantuie furtuna. Alla Vadimovna nu vrea sa accepte banii si iubirea lui Boris.
Chinezul profita de lacrimile acestuia pentru iubirea pierduta, il injunghie de moarte si ii fura banii. Apoi fuge impreuna cu menajera in Shanghai.
Ametisov este primul care descopera crima, isi ia repede geamantul si fuge cu toti banii Zoikai.
Iar fostul conte si Zoika sunt ridicati din propria casa si inchisi.

O tragicomedie de succes pe scena romaneasca.

Niciun comentariu: