marți, 26 martie 2013

Dineu cu prosti

de Francis Veber

Ce imbatraneste prima oara la un barbat?
Nevasta.

Pierre Brochant (Ion Caramitru), impreuna cu prietenii sai, organizeaza in fiecare seara de miercuri un dineu. Un dineu cu prosti. Gasesc prostul cel mai prost, cel mai idiot cu putinta, il invita la dineu si rad pe seama lui toata seara.
In seara aceasta invitatul lui Pierre este Francois Pignon (Horatiu Malaele).
Francois urmeaza sa vina la Pierre acasa si sa plece de aici impreuna la dineu. Ghinion. Pierre are o durere de spate, o criza de sciatica si nu mai poate merge la dineu. Este prea tarziu insa sa-l mai anunte pe Francois. In momentul in care il suna, acesta era probabil pe drum catre el.
Iritata de nebunia sotului ei, Christine Brochant iese in oras pentru ca nu doreste sa-l intalneasca pe bietul prost al sotului ei.

Francois ajunge la locuinta lui Pierre si este dezamagit de faptul ca nu poate merge la dineu, caci Pierre nu se simte bine. Cum Pierre nu vrea sa rateze aceasta sansa, il invita pe Francois miercurea urmatoare la dineu.
Francois, incantat peste masura, incepe sa-i povesteasca lui Pierre viata sa si sa-i vorbeasca despre pasiunile lui, sa-i arate fotografii cu machetele sale.
Francois face machete din bete de chibrituri. Dupa o casnicie frumoasa de 7 ani, sotia lui Francois a fugit cu cel mai bun prieten al sau si el s-a refugiat in aceste machete.

Francois tocmai pleca cand Pierre primeste un telefon de la Christine, sotia sa, care il anunta ca il paraseste. Atunci Francois decide sa mai stea putin, pentru ca el este singurul capabil sa inteleaga prin ce trece Pierre. Tocmai ce i-a povestit ca a fost parasit la randul lui.

Si mai ramane putin, desi Pierre insista sa plece.
Francois ajunge sa ii faca seara un calvar lui Pierre.
Vrand sa sune dupa medic, Francois suna de fapt la amanta lui Pierre, o nebuna care vine repede la el acasa atunci cand aude ca are o criza de sciatica si e singur pe deasupra, pentru ca l-a parasit nevasta.

Christine se intoarce acasa, iar Francois o da afara crezand ca este amanta nebuna, Marlene.
Intra in scena si fostul sot al Christinei, candva prieten bun al lui Pierre. Francois l-a sunat si pe acesta.

Prostul incearca sa-si repare greseala si reuseste fara prea multa greutate sa faca o prostie si mai mare.
Genial. O comedie dulce si amara in acelasi timp.
Un prost reuseste intr-o singura seara sa-i dea peste cap intreaga viata unui editor. Ii alunga sotia si ii aduce fiscul pe cap. Nu cred ca se gasea un actor mai bun in acest rol decat Horatiu Malaele.

2 comentarii:

Iaţcu spunea...

Dineu ci prosti e regal nu teatru obisnuit.

Raluca U. spunea...

este :)