sâmbătă, 22 martie 2014

Cum pregatim elevii pentru viata?

In fiecare zi, viata ne pune in tot felul de situatii. Din pacate, sunt din ce in ce mai putine persoane care privesc in toate partile si gandesc outside the box.
In liceu am avut o diriginta tare faina, o persoana deosebita. Profesoara de literatura romana si universala. Niciodata nu ne-a dictat un comentariu literar pentru ca noi sa-l invatam apoi pentru teza ori chiar pentru Bac. Aveam tema sa citim opera literara (nuvela, romanul, poezia etc), iar in timpul orelor purtam o discutie libera asupra lecturii. Bancile erau asezate in forma de U, astfel incat toti elevii sa participam activ la ora.
Cred ca acest lucru este foarte important in pregatirea unui elev pentru viata. Sa citeasca, sa fie atras in subiect si sa gandeasca singur. Lectura deschide mintea. Si elevii de azi au nevoie de minti deschise pentru a fi buni, pentru a face bine, pentru a creste frumos.

Diriga ne-a invatat ca fiecare opinie este buna. Este parerea ta, ai curajul sa spui ceea ce gandesti, pentru ca este bine. Chiar daca ceilalti nu gandesc ca tine, parerea ta conteaza si este o parere buna. Nu toata lumea trebuie sa gandeasca la fel. Nu exista pareri gresite.
Atunci esti pregatit pentru viata: cand stii sa spui ceea ce ai de spus. Mai mult, sa aduci argumente in sustinerea celor spuse. Asta trebuie sa invete elevii de astazi. Sa gandeasca si sa argumenteze ceea ce gandesc si spun.

Tot diriga ne-a invatat sa credem in noi, in ceea ce spunem, sa nu ne emotionam sau sa ne pierdem in fata interlocutorului. Indiferent de pozitia pe care o avem in fata acestuia.
Si ne-a demonstrat practic acest lucru. Atunci cand ne ridicam in picioare pentru a raspunde la lectie aveam mai mult curaj decat atunci cand vorbeam "din banca".
Important este sa crezi in tine si in ceea ce spui si sa vorbesti pana la capat, indiferent de pozitia pe care o ai in fata celorlalti. Asta trebuie sa invete elevii in pregatirea lor pentru viata.


Elevii au nevoie de un indrumator bun, care sa-i motiveze sa citeasca, sa gandeasca liber si sa iasa sa vada lumea. Era acum cativa ani in scoli un proiect: o saptamana altfel. Saptamana in care copiii mergeau la muzee, la teatre, la diverse institutii culturale. Era un proiect reusit, nu stiu daca se mai face.
Un proiect altfel cred ca este binevenit pentru elevii. Un proiect prin care elevii sa iasa din scoala si sa vada lumea. Dar sa iasa impreuna, sa fie o activitate frumoasa de echipa. Muzee, teatre, ceainarii, parcuri, ..  fabrici, santiere .. institutii militare, guvernamentale ..  si chiar calatorii. Iar aici nu ma refer la acele excursii fancy facute de profesori pentru ei insisi. Ma refer la acele excursii in care elevii sa vada o alta lume, o alta cultura. Ceva gen: o saptamana in Londra. Cazare: internatul scolii x. Micul dejun - la cantina internatului. Si de ce nu, ar putea chiar participa la o zi obisnuita de scoala in Londra.

In scoli, o zi pe luna sa spunem, profesorii ar putea sa organizeze competitii: de sport (inot, volei, dans .. ), de scrabble, de sah, de scriere creativa, de talente etc.
Si peste toate acestea, cred ca macar o data pe an scoala ar trebui sa organizeze o zi de caritate. Inainte de vacanta de Craciun, spre exemplu. Sa mobilizeze elevii sa faca un cadou unui alt copil fara posibilitati. Sa puna intr-o cutie cateva lucrusoare pe care el nu le mai foloseste, dar care sunt inca in stare buna: hainute, incaltari, jucarii, carti. Sa mai puna in cutie si ceva nou, cumparat special pentru un alt copil de varsta lui. Si in grup organizat elevii impreuna cu profesorii sa mearga la un camin de copii sa daruiasca acele cutii. Si nu numai atat. Sa ramana pentru doua ore sa se joace, sa discute, sa invete cu acei copii.
Impactul emotional va fi extrem de puternic, dar vor invata ce inseamna bunatatea, daruirea, bucuria, emotia. Si vor invata sa multumeasca pentru ceea ce au si sa ajute pe celalalt ori de cate ori au posibilitatea.

Elevii trebuie sa vada viata inainte de a pasi in ea. Altfel, fac primul pas si ingheata. Si nu ii mai poti misca din loc.


Articolul scris pentru concursul Spring SuperBlog 2014.
Aceasta proba este sponsorizata de Reeija magazin online care ofera genti dama.

Niciun comentariu: