marți, 25 martie 2014

Le salon des enfants terribles

Teatrul Elisabeta

Le salon des enfants terribles

dupa Jean Cocteau

Regia: Iris Spiridon

distributia: Letitia Vladescu, Istvan Teglas, Pavel Ulici, Ana Ivan



Dintr-o cutiuta muzicala se aude incet o melodie frumoasa, calda, linistitoare. Melodia iti invadeaza sufletul, mintea, visele si intreaga viata. Te vrajeste si te poarta usor in salonul a doi copii.
Elisabeth si Paul. Doi copii orfani izolati in camera lor.
Paul este foarte sensibil si mult prea slabit, iar Liz este protectiva si incearca sa fie ca o mama pentru el. Ea este insa foarte posesiva si il sufoca. Intre cei doi copii nu pare a fi o relatie tocmai sanatoasa, sunt mult prea intimi. In salonul din care ies foarte rar, copiii au inventat jocurile lor proprii, jocuri cu tenta erotica.

Intr-o zi, Paul este adus de la scoala de Gerard. Pe brate. A fost ranit de un bulgare de zapada aruncat de Dargelos.
Paul a facut o pasiune pentru Dargelos; o pasiune bolnava, avand chiar o fotografie din copilaria acestuia. De fapt, cei doi frati au o cutiuta de bijuterii in care pastreaza tot felul de lucruri ciudate.


Gerard este indragostit de Elisabeth si isi doreste sa petreaca cat mai mult timp alaturi de aceasta, precum si de fratele ei, Paul.
Dar Elisabeth il respinge si o aduce pe prietena ei Agathe sa locuiasca impreuna cu ei. Paul observa ca Agathe seamana enorm de mult cu Dargelos, parca ar fi frati. Curand, pasiunea lui Paul pentru Dargelos este inlocuita cu fascinatia si iubirea lui pentru Agathe.

Legatura dintre Paul si Agathe o face geloasa pe Elisabeth, astfel copila tese intrigi, incearca sa-i manipuleze, sa se joace cu mintea lor ca sa ii indeparteze unul de celalalt.


Istvan Teglar (Paul) pare a fi chiar din poveste.
Letitia Vladescu (Elisabeth) reuseste un rol minunat tesand intriga dupa intriga, asemeni unui paianjen.
Pavel Ulici (Gerard) si Ana Ivan (Agathe) sunt pata de culoare din salon, aduc o nota vesela spectacolului.
Aplauze!


Le salon des enfants terribles este un spectacol straniu, de-a dreptul infiorator. Un spectacol aflat la granita dintre dragoste si ura, naivitate si nebunie, realitate si iluzie.
Le salon des enfants terribles este un spectacol invitat la Teatrul Elisabeta, in Sala Oglinzilor. O sala spatioasa, cu o arhitectura deosebita, decoratiuni interioare si evident cateva oglinzi mari.


Pour connaitre son fils Vénus s'incarne en nous.
Il a dorénavant tes beaux, tes durs genoux,
Pareils aux genoux nus d'un prince de collège,
O toi qui m'as vengé d'une boule de neige.


Niciun comentariu: