marți, 16 octombrie 2012

mecanica inimii

de Mathias Malzieu


La nastere, micutul Jack are inima inghetata. Moasa Madeleine - cea care aduce pe lume copiii nedoriti ai femeilor parasite, prea tinere sau desfranate - ii pune in inima un mecanism de ceas. In fiecare dimineata trebuia sa-l intoarca cu o cheie, altfel baiatul putea sa adoarma si sa nu se mai trezeasca.
Dintre toate, dragostea este prea periculoasa pentru el.
"niciodata, nici in vecii vecilor, nu te indragosti. Caci atunci, pentru totdeauna, acul care arata orele la ceasornicul inimii tale iti va strapunge pielea, oasele ti se vor sfarama, iar mecanica inimii se va strica iarasi." ii spunea Madeleine.

Intr-o dimineata, mergand in oras, inevitabilul se produce .. micutul Jack se indragosteste de micuta cantareata si dansatoare din piata.
Merge la scoala de dragul ei, in speranta ca acolo o poate intalni. Cum acest lucru nu se intampla, intr-o buna zi Jack pleaca in lume, catre Andaluzia, pentru a o gasi si cuceri.
S-au iubit mai bine de un an..o iubire incendiara..
dar e atat de greu sa pastrezi langa tine fiinta pe care o iubesti din toata inima..

Oare ii poti regla mecanismul inimii in asa fel incat sa-l pastrezi pe cel drag langa tine?

Sa fie totul doar o iluzie? Sau exista un mecanism pe care-l invartim in ce directie dorim si il oprim sau schimbam atunci cand vrem?


*

"In viata totul trece. Ne vindecam intotdeauna, chiar daca ne ia ceva timp."

"Naravul din fire, n-are lecuire."

"Ma tem de tine, mai precis, de mine fara tine.."

"Pune-mi o inima noua....nu mai vreau sa ma indragostesc niciodata."

"Daca te temi ca o sa-ti fie rau, nu faci decat sa maresti sansele de a-ti face rau....Accepta riscul si savureaza placerea de a infrunta pericolul....Nu cunosc nimic mai amuzant pe lumea asta ca imprudenta."

"O sa platesti cu multa suferinta bucuria care te cuprinde cand iubesti. Si cu cat vei iubi mai mult, cu atat durerea pe care o vei simti va fi si mai ascutita."

"- Pot sa dau timpul inapoi schimband sensul acelor de ceasornic?
 - Nici sa nu-ti treaca prin minte, o sa fortezi rotitele si o sa te doara rau. Nu poti sa faci nimic. Niciodata nu putem reveni asupra faptelor savarsite in trecut, chiar daca avem un ceasornic in inima."

"Ne iubim ca doua bete de chibrituri. Nu vorbim, ci ne aprindem. Nu ne sarutam, ci provocam incendii."

*

O carte plina de emotii....
"o carte ca o inima de turta dulce pentru copii mari", spune insusi Mathias Malzieu.

Niciun comentariu: