vineri, 7 martie 2014

300: Rise of an Empire



300: Rise of an Empire
Regia: Noam Murro
Distributia: Eva Green, Rodrigo Santoro, Sullivan Stapleton, Andrew Tiernan
Bazat pe romanul grafic "Xerxes" de Frank Miller
Din 7 martie filmul este distribuit in cinematografe de MediaPro Distribution.


Titlul filmului "300: Ascensiunea unui imperiu" face referire la unirea Spartei cu celelalte teritorii grecesti, devenind astfel un imperiu de neinvins. Grecii sunt puternici si curajosi si pot fi invinsi doar de zei.
Filmul "300: Ascensiunea unui imperiu" lasa deschisa posibilitatea unei continuari si eu una abia astept, pentru ca tare mi-a placut. Strategie, curaj, camaraderie, sentimente puternice, toate imbinate frumos intr-o fila din istorie. Este doar un capitol dintr-o frumoasa epopee. Cel de-al doilea, dupa "300: Eroii de la Termopile".


Actiunea filmului se petrece in paralel cu rezistenta avantgardei conduse de Leonidas la Portile de Fier, rezistenta a carei scop era identic cu dezideratul lui Temistocles. Ragaz pentru cetatile stat grecesti pentru a renunta la rivalitati si a strange o armata care sa respinga amenintarea persilor. 
Actiunea din Ascensiunea unui Imperiu se intersecteaza pe alocuri cu evenimentele de la Termopile, insa nu este obligatoriu sa fi vazut primul film ca sa intelegi actiunea. 

Costume fascinante, efecte vizuale spectaculoase si o mare batalie pe un nou camp de lupta - Marea Egee. "300: Ascensiunea unui Imperiu
Dupa confruntarea de la Termopile, regele Xerxes continua expansiunea teritoriului sau. Flota persana este condusa de razbunatoarea Artemesia (Eva Green). 
Artemesia este grecoaica, insa drama prin care a trecut in copilarie a facut-o sa isi doreasca razbunarea. Vrea sa ii distruga pe greci cu orice pret, vrea sa cucereasca intreaga Grecie. 


Themistocles (Sullivan Stapleton), generalul grec, stie ca singura sa speranta de a infrange armata Persiei este de a uni intreaga Grecie. Atacul condus de el poate schimba soarta natiunii. 

Themistocle este un bun strateg, bun conducator si nu se lasa atras de partea Artemesiei. Intalnirea celor doi este bine gandita si frumos realizata. 

Themistocle este cel care l-a ucis pe Regele Darius, tatal lui Xerxes, iar persii se tem acum de el. Chiar si adversara sa, Artemesia, il admira pentru tehnicile si inteligenta sa. 

Desi are mustrari de constiinta ca nu l-a ucis pe Xerxes cand a avut ocazia si totodata ca lasa femeile din Atena fara barbatii lor dragi (soti, copii sau frati) in urma razboiului cu persii..Themistocle are puterea sa-si determine armata sa plece la razboi si sa-si sacrifice viata pentru libertate: 
Azi luptati in forta. 
Luptati pentru fratii vostri. Luptati pentru familiile voastre. 
Mai presus de toate, luptati pentru Grecia. 


Costumele mi-au placut mult. Si grecii mi-au placut mult. Stiti ca se spune ca cei mai frumosi barbati sunt grecii? Ei bine, pe insulele grecesti pe care le-am vizitat pana acum nu am vazut asa barbati frumosi cum am vazut in 300. 

300: Ascensiunea unui Imperiu este un film care te pune pe ganduri, dincolo de actiune, de sangele varsat sau de efectele extraordinare. Pentru ca este mai mult decat o lectie de istorie. Este o lectie de virtute, o lectie despre daruire, despre razbunarea celor dragi, despre legatura tata-fiu (vezi Scyllias si fiul sau Calisto). 
Tu ai putea sa lupti asa pentru cei dragi, sa nu mai spunem pentru tara ta? 
Sa fie stiut ca am ales sa murim pe picioarele noastre decat sa fim ingenunchiati. 


2 comentarii:

Andrei spunea...

"Se spune ca cei mai frumosi barbati sunt grecii?" Cine a spus asta? Nu-l cunosc..

Raluca U. spunea...

Asa mi s-a spus cand am plecat la greci prima oara .. sa am grija sa nu ma indragostesc si sa raman pe acolo, ptr ca barbatii greci sunt cei mai frumosi barbati.