miercuri, 30 octombrie 2013

Omar

"Omar"
2013, Palestina
regia: Hany Abu-Assad
Premiul Juriului Un Certain Regard, Cannes 2013


"Omar" mi-a placut cel mai mult dintre toate filmele vazute pana acum in cadrul festivalului "Les Films de Cannes a Bucarest". Este un film care vorbeste despre prietenie, iubire si tradare.

Trei prieteni din copilarie: Tarek, Omar si Amjad, lupta pentru libertate.

Omar este indragostit de Nadia, sora lui Tarek. Se vad pe ascuns, isi scriu biletele si isi fac planuri impreuna.
Nadia traieste dincolo de zidul care separa Palestina de Israel, astfel ca Omar escaladeaza de fiecare data zidul pentru a-si intalni prietena si este obisnuit sa pacaleasca politia militara si obiectivele de supraveghere.

Insa intr-o zi este prins de politia secreta si i se propune o colaborare. Omar trebuie sa-l predea pe Tarek agentului Rami si apoi va putea sa-si reia viata si sa traiasca fericit alaturi de iubita sa Nadia.
Dar Omar nu il poate trada pe Tarek, doar sunt prieteni din copilarie. Baietii pun la cale o ambuscada....insa exista un tradator printre ei si din nou Omar este capturat.
Cu rugaminti fierbinti la agentul Rami, Omar primeste inca o sansa: promite ca de aceasta data va colabora si il va descoperi pe tradator.
Dar lucrurile nu ies intotdeauna cum ne dorim noi.
Amjad colaboreaza si el cu politia secreta si in timpul in care Omar a fost inchis a cerut-o pe Nadia.
Tarek este impuscat si moare, iar Nadia se casatoreste cu Amjad.

Doi ani mai tarziu Omar sare cu greu zidul si se reintalneste cu Nadia ..

Filmul mai poate fi vazut joi, 31 octombrie, in ultima zi a festivalului, incepand cu orele 18 la Cinema Elvira Popesco.

Niciun comentariu: